В отстраняването на болни от шап животни ще се включат и снайперисти от полицията. Това обяви пред БНР Йордан Войнов, директор на Агенцията по храните.

Поисках помощ от главния секретар Калин Георгиев и от днес ще се ангажират и снайперисти от полицията, посочи той. По думите му може да се наложи в акцията срещу шапа да се включат и хеликоптери.

Шефът на Агенцията по горите съобщи още, че няма нови огнища на заразата в Странджанско.

Подиграват се на ГЕРБ за снайперистите и шапа

               Още...

Той уточни, че единствената опасност от зараза идва от стадо от 25 крави, които 20 години живеят „волно" и без стопанин в полята на Бургаския окръг.

По думите на Войнов въпросните крави били изключително умни животни с по-силно развито чувство за самосъхранение и от дивите животни. Засега са обстреляни само шест крави, поясни шефът на Агенцията по храните. Пробите от тях показват, че те са били болни от шап.

Той изтъкна, че кравите са успели да избягат от няколко хайки.

Две седмици  горските апаши не могат да справят с кравите, заяви Войнов. Той обясни, че се е обърнал към главния секретар на МВР, защото повереното му ведомството разполага с по-голям ресурс. Шефът на Агенцията по храните добави, че ако от гранична полиция не се справят с кравите, ще се наложи в тяхното избиване да се включат спецчастите. Кравите трябва да бъдат обстреляни колкото се може по-бързо, изтъкна Йордан Войнов.

Припомняме, последното огнище на болестта беше засечено в село Долно Ябълково, община Средец. За да се ограничи разпространението на шап, от БАБХ предприеха незабавно умъртвяване и загробване на всичките възприемчиви животни, отглеждани на територията на селото - 325 дребни преживни животни и 45 едри.

На 4 април беше засечено ново огнище на болестта в странджанското село Близнак,  община Малко Търново.

В края на миналата година на територията на страната бяха установени три огнища на заразата - в селата Граматиково, Резово и Кости.

Установено бе, че животните от село Резово са заразени от 21 турски бивола, преминали границата с Турция. Южната ни съседка ваксинира за шап с щам О1 два пъти годишно, но откритият на територията на България вирус е с щам О и за него няма ваксина.

37 от над 1 600 взети проби от домашни животни в село Кости бяха положителни за болестта. Всички животни в селото - приблизително 250 овце и кози, 200 едри преживни животни и 80 свине, бяха умъртвени.

В средата на месец февруари тази година при рутинни прегледи при около 15 едри преживни животни от село Стефан Караджово бяха установени клинични признаци на заболяването.