Делян Пеевски демонстрира арогантност и безнаказаност, както и явно незачитане на закона. Тези обвинения са отправени в отворено писмо до медиите от адвокат Лазар Карадалиев, един от защитниците на Цветан Василев.

То е в отговор на вчерашното писмо на Пеевски, с което - по думите на адвоката - „по недопустим начин и в разрез с демократичните принципи, които гарантират правото на всеки български гражданин да се счита за невинен до доказаване на противното, си позволява да прави анализ на процесуалното поведение на обвиняем по делото".

Адвокатът уточнява, че Пеевски се явява проверяван по същото наказателно производство.

По повод заявеното от Пеевски, че новотиражираните твърдения, свързващи го с евентуални заплахи срещу живота и здравето на Цветан Василев са нелепи инсинуации, които целят „единствено създаване на предпоставки за поредното отлагане на явяването на Василев пред българското правосъдие", адвокатът декларира, че Василев никога не е споменавал конкретни имена в молбите, в които той е направил искане да му бъдат предоставени гаранции по закон, тъй като има сериозни опасения за живота и здравето си.

Защитникът заявява, че не е вярно казаното от Пеевски, че образуваните преписки срещу него по повод подадените сигнали от Василев са прекратени.

Този прокурорски акт е обжалван пред по-горестоящата прокуратура, уточнява адвокатът и коментира, че подобни твърдения от страна на Делян Пеевски явно целят да повлияят на произнасянето на прокурора към Софийската апелативна прокуратура, пред когото се обжалва постановлението за отказ от образуване на наказателно производство, постановен от прокурор Иван Гешев.

В тази връзка защитникът обръща внимание, че е недопустимо един и същи прокурор да разследва както производството, свързано с отправяни закани за убийство спрямо Василев, така и производството, по което е привлечен в качеството му на обвиняем, тъй като това обстоятелство би могло да предположи евентуална предубеденост.

Адвокат Карадалиев заявява още в писмото си до медиите, че от началото на кризата с КТБ действията на Цветан Василев са били съобразени единствено с намирането на оптималното решение на въпроса, тъй като банката не е имала ликвидни проблеми.

По думите на юриста, определянето на тази финансова институция като пирамида и приписването на Василев на всякакви недоказани до момента злоупотреби обслужва единствено интересите на хора, които се стремят към срив на тази банкова институция.

Цветан Василев никога не се е страхувал от вложителите в КТБ, каквито твърдения и явни внушения се съдържат в изявлението на Делян Пеевски, заявява Карадалиев.