„Южен поток", кризата в Украйна, изграждането на интерконекторните връзки, разширяването на ЕС са били основни теми в двустранните  разговори между българския президент Росен Плевнелиев и австрийския държавен глава Хайнц Фишер, който е на визита в София.

Двамата са провели откровен и конструктивен разговор между добри приятели, както обясни Плевнелиев. Констатирали са отличното състояние на двустранните отношения. Посещението на Фишер е в годината, когато се отбелязват 135 години от установяване на дипломатическите отношения между Австрия и България. През последните 15 години направихме много за активизиране на икономическото сътрудничество, каза Росен Плевнелиев.

6 милиарда евро са австрийските инвестиции, а 1 милиард евро е стокообменът между Австрия и България. Имаме потенциал да надградим тези добри постижения, убеден е президентът. Той се надява да намерим повече австрийски инвеститори. Създаваме благоприятни условия за партньорства между двете страни, каза Плевнелиев.

Австрийските компании са лидер в пътното строителство и затова ще разчитаме на тяхната подкрепа и опит при строежа на АМ „Струма" и други важни пътни артерии.

Нараства броят на туристите от Австрия, каза още Плевнелиев. 40 % е ръстът на австрийските туристи у нас. 130 000 австрийски туристи са посетили страната миналата година. Над 100 000 пък са били българските туристи в Австрия. Убедени сме, че има потенциал за повече, изтъкна държавният глава.

Двете държави подкрепят изграждането на  „Южен поток", увери Плевнелиев. У нас имало политически консенсус за строителството на проекта. Той се надява в диалог с новата ЕК да се намери решение как „Южен поток" да бъде построен според европейските правила.

Австрия ни подкрепя в интерконекторните връзки, стана ясно още от изказването на държавния глава.
България подготвя концесии в черноморската част на България за добив на енергийни ресурси и австрийските компании са поканени да участват. Безкрайно сме благодарни за подкрепата за Шенген, каза още българският президент.

Двете държави си сътрудничат и в културната и просветна сфера. Работим заедно за внедряване на дуалната система на образование, изтъкна той. Австрия и България работят активно и по дунавската стратегия и целта е заедно да наложим Дунав като обща търговска марка.

Не е подмината и кризата в Украйна. И Австрия, и България са страни, които търсят разумни решения в региона, смята Плевнелиев. Водим активна кореспонденция с ЕК за проекта. Той призова „Газпром" да седне на масата на преговорите с ЕК и да се разберат за третия енергиен либерализационен пакет.

Ще се работи за това Русия да стане такъв партньор, какъвто искаме да бъде, а отношения ЕС-Русия да стъпят на здравата база на партньорство, стана ясно още от изявлението на президента на България.

Отделните държави не бива да бъдат оставяни сами да се справят с бежанския поток. Това пък заяви австрийският президент, отделяйки голяма част на изявлението си на проблема с бежанците.

България и Австрия са страни, които ще продължат да приемат бежанци, увери той. Трябва да има единна европейска позиция, каза Хайнц Фишер. По думите му, от една страна трябва да бъде съобразена самата възможност на отделните държави да поемат бежанци, но също така е необходимо справедливо разпределение на бежанския поток.

Отделните държави трябва да могат да действат на национално равнище при справяне с бежанския поток, смята Фишер. По тази тема в Австрия тече дискусия.

По отношение на санкциите срещу Русия, австрийският президент е убеден, че те до известна степен са добър ход, но ако проблемът може да се реши без тях, ще е по-добре. Решения ще трябва да бъдат намерени при спазване на международното право, каза той още по повод руско-украинската криза.