70 корена български рози връчиха русофили на руското посолство. Тези корени символизират 70-та годишнина от победата на Съветската армия над фашизма. Гражданите носеха и стръкчета рози в знак на своята обич към Руската федерация.

Приятелите на Русия бяха посрещнати в посолството от момичета в сини рокли. От своя страна българските русофили ги изненадаха с ансамбъл, който демонстрира магията на българското хоро.

Заради тази инициатива, полицията затвори движението около Руското посолство.
Идеята за днешния дар тръгна от Фейсбук и събра около 30-ина души, некриещи обичта си към Русия. Част от тях носеха българския трибагреник, както и флага на руската федерация.

Специална бележка в корените на розите гласи: "От България с любов".

"Тези рози символизират 70 години от освобождението на Европа от фашизма", сподели Мадлен Кирчева, дошла с внучетата си пред Руското посолство. По думите й тук са се събрали хора, които имат еднаква оценка за историческите събития. "Човек трябва да пази паметта си както за тоталитарните режими, така и за мира в Европа", категорична е Кирчева.

По думите й Русия е носител на мира. "Не искаме война в Европа, искаме мир в Европа", подчерта Кирчева. "Войните носят разрушение. България трябва да бъде суверенна държава", смята тя. "Достатъчно се лашкахме към Съветския съюз, сега към ЕС. Евросъюзът иска да ни вкара в матрица, която не отговаря на никой от народите", убедена е тя. Жената иска спокойствие, за да си гледа внуците.

Радост Янакиева от Българския патриотичен съюз е категорична, че руският президент Владимир Путин е направил Русия световна геополитическа сила. Тя е тук, водена от уважение и любов си към Русия.

"Историята ни е неразривно свързана с тази на Русия", поясни Янакиева. Тя обяви, че нейния собствен баща е участвал в първата и втората фаза на Втората световна война, че се е бил заедно с руснаците. Радост Янакиева е категорична, че не трябва да се забравя историята.

„Трябва да знаем, че Русия допринесе за победата над фашизма. В момента фашизмът се възражда в Украйна, Прибалтика и други държави", убедена е Янакиева.

Отказът на редица държавници да присъстват на деветомайския парад в Москва тя си обяснява със страх. "Гордея се с това, което прави руският президент", категорична е Радост Янакиева.