Преливат четири значими язовира - яз. Боровица, община Черноочене, област Кърджали, яз. Ясна поляна, област Бургас, яз. Йовковци, област Велико Търново и яз. Ивайловград, област Кърджали.
Бързо се покачва нивото на яз. Тракиец, област Хасково като оттокът е в района на бедствието - р. Харманлийска. Река Харманлийска е излязла от дигите и има опасност от заливане на пътя между селата Подкрепа и Стойково.

По последна информация загиналите от наводненията в Хасковско, Старозагорско и Кърджалийско са деветима души.

Най-тежко е положението в село Бисер, което е под вода заради скъсана язовирна стена на язовир "Иваново", близо до Харманли. В селото има около 1000 души.

Петима са загиналите в село Бисер, което тази сутрин беше залято от 3-метрова вълна. Разрушените къщи там са пет.

Залято е цялото село. Едноетажните къщи са напълно наводнени.

Паникьосани бедстващи хора рано тази сутрин се включиха в ефира на БиТиВи по телефона. Шокираните хора разказаха наживо в ефир, че приливната вълна е била три метра.

Двама души са били завлечени от водите в автомобил до село Иваняне и двама - в друга кола, отнесена от водата край село Бориславци, уточнява БНР.

От МВР съобщиха по-късно, че в района на с. Бисер, община Харманли продължават спасителните действия. Към 21 часа в района на бедствието ще бъдат доставени един камион храни, организирани от МЗХ.

Премиерът Борисов изпрати трима министри в района. Вътрешният Цветанов - който лично ръководи спасителните дейности, както и земеделския Найденов и колегата му Тотю Младенов.

От социалното ведомство съобщиха, че всички пострадали от наводнението село ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в максималния размер по ЗСП - 325 лв., отпусната от дирекция „Социално подпомагане" - Харманли. Тя ще бъда част от мерките за преодоляване на щетите от бедствието, сполетяло жителите на селото.

В зоната на бедствието са концентрирани 6 БТР и 5 ЗИЛ 131 от състава на Дирекция "Специализирани полицейски сили", водолазни екипи, 16 спасителни екипи с 60 човека и 16 товарни автомобила, полицейски сили за въвеждане на допълнителна организация на движението и охрана на обществения ред.

От състава на българската армия са включени 4 мостопоставача и 2 вертолета, както и два спасителни модула.

На място са пристигнали и доброволци от Българския Червен кръст. Местните власти работят за осигуряването на помещения за временно настаняване на изведените от наводнените райони и осигуряването им с дрехи, храна и завивки.

Областният управител на Хасково Ирена Узунова обясни, че ситуацията наистина е динамична.

Добрата новина е, че приливната вълна се успокои, остава на нивото, което е достигнала, заяви Ирена Узунова. За нас първостепенно е да спазим хората. До тях се стига единствено и само по вода, каза тя.

Много е страшно положението. Вижда се само водата и руини. Преди малко ми се обадиха от София, че пращат лодки и спасителни екипи, коментира по-рано кметът на село Бисер Златка Вълкова. Толкова бързо стана всичко. Докато кажа на хората да се дръпнат от моста, защото идва вълна и тя заля всичко, разказа тя.

Кметът на Харманли Михаил Лисков от своя страна каза, че 90% от селото е залято, продължава да вали.

Има хора по залетите къщи, на втори етаж не може да е стигне, защото вълната е много силна, заяви обезпокоен още той. Селото е било внезапно залято, каза и той и допълни, че по принцип язовирът е проблемен.

Съветът към местните жители е при възможност да се изтеглят на максимално високо място, за да са в безопасност, посъветваха от МВР.

В района на Раднево - Любеново и Харманли - Любимец е отнесен насипът на жп линията и преустановено всякакво движение на влакове. Веднага след оттичане на водата екипи на Железопътна инфраструктура имат готовност да възстановят трасето.
Овладяна е ситуацията с яз. Орешец, като към момента се изпускат контролирано водни обеми.

Язовир „Ивайловград" продължава да прелива с водно количество 123 куб. м. в секунда. Продължава контролираното изпускане на водни маси от язовир "Студен кладенец". Отворена е една клапа на язовира и се изпускат контролирани водни количества - 250 куб.м. в сек., които се вливат в язовир "Ивайловград".

Прелива язовир Книжовник в района на Стамболово, област Хасково. Изпускат се количества водни маси - 55-60 куб.м. в сек., които се вливат в река Харманлийска. Това ще доведе до повишаване нивото на водата в бедстващите райони.

Язовир "Тракиец", област Хасково, се изпуска контролирано през напоителните канали.
Продължава покачването на нивото на р. Марица като при Свиленград е достигнато водно количество около 1900 куб.м. в секунда.

Продължава да е затворен за леки автомобили пътят в района на ГКПП - Капитан Андреево поради залят пътен участък.

Скъсани са диги по поречието на р. Харманлийска в района на с. Стойково, Родопи и Динево. Евакуирани са двама човека от с. Родопи и Брягово. Пострадалите са изведени от водата, оказана им е помощ. Няма информация за жертви от населението. Удавени са селскостопански животни.

Скъсана е дига на р. Харманлийска - гр. Харманли при вливането в р. Марица.
В района на гр. Свиленград на р. Марица е скъсана част от дигата до кв. Гебран и достига 30 см. От спасителните екипи са спасени около 30 човека.
На пътя Харманли - Върбово - Силен и Долни Главанак - Малки воден има скъсани мостови съоръжения.

Наводнена е градската част на Харманли, като нивото на водата спада.
Скъсан е мост на р. Марица по път Е-80 между Любимец - Свиленград, като движението за ГКПП - Капитан Петко Войвода се осъществява по новоизградения, но невлязъл в експлоатация мост.

На територията на цялата страна е създадена организация за непрекъснато наблюдение нивата на реките и водоемите, допълват от МВР.

Останалите значими язовири на територията на страната, стопанисвани от НЕК и Напоителни системи имат около 30% свободен обем, като могат да поемат допълнителни количества водни маси.