Пропрезидентската фракция "Наша Украйна - народна самоотбрана" реши да напусне парламентарната коалиция с Блока на Юрия Тимошенко.

Разривът настъпи, след като вчера парламентът прие редица закони, които ограничават пълномощията на президента и опростяват процедурата за импийчмънт. Законите бяха гласувани от депутатите от Блока на Юлия Тимошенко и Партията на регионите.

Тази нощ депутатите от фракцията са провели спешно заседание, на което решението е гласувано, съобщава Агенция "Новости".
"За" са гласували повечето от депутатите на НУНС, като решението за излизане от коалицията ще влезе в сила на 11-ия ден от неговото приемане.

Парламентарната коалиция между движенията на премиера Юлия Тимошенко и президента Викотр Юшчено в последните месеци беше практически непродуктивна, след като двама депутати обявиха, че я напускат.

Така мнозинството остава с 225 човека, а за гласуване са необходими 226.

Лидерът на опозиционната в този парламент Партия на регионите Виктор Янукович заяви миналата седмица, че не изключва възможността да се формира коалиция с Блока на Юлия Тимошенко.

БЮТ и Партията на регионите биха събрали 331 депутатски гласа - това е достатъчно дори и събиране на конституционно мнозинство (300 гласа), което би позволило да се преодолява дори и ветото на президента.

Блокът на Юлия Тимошенко не вижда алтернатива на настоящата коалиция. Това се казва в изявление от страната на партията, след информацията излизане на депутатите от „Наша Украйна - народна самоотбрана".

"БЮТ не вижда възможност за друга коалиция от демократичната, а резултатите от гласуването от вчера не са измяна, се казва в изявлението на парламентарната група.

Разногласията между президента Юшченко и премиера Тимошенко в последните седмици се изостриха. Секретариатът на президента обвини Тимошенко в „държавна измяна" и „политическа корупция". Допълнително по време на конфликта в Кавказ Юшченко не беше доволен от пасивната позиция на правителството.