САЩ ще приемат на своя територия 10 000 сирийски бежанци през следващата година, обяви в изявлението си говорител на Белия дом, предаде CNN.

Американският президент Барак Обама е наредил на администрацията си да бъде увеличен броят на бежанците от Сирия, които се очаква да бъдат допуснати в страната.

Вашингтон се готви за приемането на поне 10 000 души, вместо обявените по-рано 5000 сирийци.

Така общият брой бежанци, допуснати в САЩ за 2016 година, достига 75 000, като се включват хора от цял свят.

Новината идва на фона на засилващия се натиск върху американските власти да се включат солидарно в справянето с миграционния поток, който в момента залива Европа.

Този натиск е не само международен, но и вътрешен. Лидерът на демократите в Сената Нанси Пелоси коментира, че посоченият по-рано брой хора е твърде малък и трябва да бъде увеличен.

САЩ обявиха в началото на септември, че са готови да предложат съдействие на Европейския съюз относно кризата с имигрантите, но не искат да приемат повече имигранти

"Европа има капацитет да се справи с този проблем", изтъкна говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Запитан дали САЩ биха приели още имигранти от региона, Ърнест заяви, че няма какво да каже по въпроса, но изтъкна, че страната му е отпуснала 4 млрд. долара за сирийските бежанци от 2011 г.

По-рано тази седмица  Европейската комисия представи предложението си за задължителни квоти за разселването на още 120 000 бежанци, пристигнали в Унгария, Италия и Гърция.

Това предложение е допълнение към квотите за разселването на 40 000 души, представени по-рано тази година.

Според новото предложение България следва да приеме още 1600 души. През юли в Съвета на ЕС бе постигнато споразумение страната ни да приеме 500 души. 
Така общата бройка разселени бежанци, които се очаква нашата страна да подслони, е 2100 души.

Най-големият дял от общо 160 000 разселени бежанци е определен за Германия - 31 443 бежанци, или 15,43 на сто от разселените.

Редица латиноамерикански страни обявиха, че ще "отворят врати" за имигрантите.