Изпълнителният директор на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов заяви, че назряват нови протести в аграрния сектор.

Причината по думите му е, че настоящият министър на земеделието не изпълнява ангажименти, поети от предишния Нихат Кабил.

"За догодина имаме споразумение с Кабил, в което се иска 12 лева допълнителна държавна помощ към директните плащания на декар. Сумата трябваше да бъде заложена в бюджетната рамка за 2009 г. Тези пари не са заложени от министър Валери Цветанов. И отново когато излезем на протести ние октомври месец, те ще кажат "Тя вече бюджетната рамка е готова, ние не можем да бараме разходите", каза Радослав Христов, цитиран от БНР.

Христов се закани, че земеделците ще търсят отговорност от правителството, ако не получат доплащания за тази година.

"Това, за което протестирахме ние миналата година, за националните заплащания от 5 лева, които искахме, те ги заложиха в бюджета за 2008 г., в споразумението също е записано „до края на месец декември". Ако тези точки, на които ние много държим, не бъдат спазени, ние искаме оставка на правителството", съобщи Христов.

Междувременно в Стара Загора протестираха местните млекопроизводители.

Протестираме срещу безхаберието на управляващите, което ще доведе до фалит на сектора, заяви председателят на асоциацията на млекопроизводителите в Старозагорска област Танчо Колев, цитиран от Икономически портал на регион Стара Загора.

Протестиращите преминаха демонстративно със националния флаг по шосето Стара Загора - Казанлък, без да блокират движението.

След края на протестните действия фермерите се върнаха обратно по пътя и стояха на платното повече от минута, без да имат право да спират движението.
Полицаите отведоха трима от тях в РПУ за неспазване на разпорежданията. Малко по-късно фермерите са освободени, като са давали писмени обяснения защо са пресичали платното.

Арестите, според коментара на Танчо Колев, председател на Регионалния съюз на млекопроизводителите, полицията е направила опит да провали мирния им граждански протест.

Ако няма благоприятно развитие на финансовите искания на производителите, на 6 и 7 август край изхода към Казанлък ще бъде изграден палатков лагер, а през следващата седмица фермери от цялата страна, подкрепени от зърнопроизводителите, ще струпат в София животни и тежка техника и ще започнат национален протест, заканиха се старозагорските фермери.

И те се оплакаха, че договореност за субсидии с бившия земеделски министър Нихат Кабил, не се изпълнява от наследника му Валери Цветанов, оплакват се производителите.

Фермерите настояват за 20 стотинки субсидия за литър качествено мляко, 350 лв. годишно за биволица, 300 лв. за крава, 40 за овца и 30 за коза.
Получили са пари само за януари и февруари - и оттогава нищо.

Всички от УС на Националната асоциация на млекопроизводителите в България са категорични, че млекопроизводителният бранш загива при сегашната ситуация в страната.

Още... 

Досега мълчахме и изчаквахме, но явно пари няма да ни дадат и ще хвърчат глави горе.
Управляващите ще разберат, че в Стара Загора сме най-откачените кравари, закани се животновъдът Диан Алексиев.

Стана ясно още, че производителите са започнали да колят животни, защото не могат да ги изхранват.

В момента земеделското министерство отпуска по 500 лв. кредит за крава, но не и субсидия, което ще унищожи животновъдния сектор, опасяват се фермерите.

Предстои фалит на всички фермери, защото миналата година, която беше бедствена, всички теглиха кредити, за да изхранят животните. От тук нататък обаче, няма как да ги погасяват без намеса на държавата, коментира още Колев.

Междувременно на брифинг в София земеделският министър Валери Цветанов посочи, че от началото на годината до момента изплатеното подпомагане от ДФ „Земеделие", насочено за сектор животновъдство е над 58 млн. лв.

10,8 млн. лв. са били разпределени по целевата субсидия за подпомагане на качествено мляко - от които за януари и февруари са изплатени 9,117 млн. лв. на 1 652 фермери, а от вчера е започнало поетапното изплащане на субсидията за качествено мляко за месец март, в рамките на остатъчния ресурс - от 1,683 млн. лв.

Животновъдите ще получат по 6 ст. за литър качествено мляко. Отделно за подпомагането по линия на схемата de minimis са изплатени 41,750 млн.лв. на 10 895 животновъди.

Министър Цветанов посочи, че на следващото заседание на МС ще внесе доклад за проблемите на животновъдството и ще бъде поставен въпросът за отпускне на 60 млн. лева от правителството за подпомагане на сектора.