Руски търговец на оръжие, свързан с нарушаване на ембарго на ООН, е арестуван в Тайланд.

Виктор Бут е бил заловен в центъра на столицата Банкок, след заповед на тайландския съд.

Говорител на американското посолство в страната е поздравил властите в Банкок, но не е дал информация дали американските власти имат роля в това.

Според непотвърдена информация Виктор Бут е търгувал с оръжия в Централна и Западна Африка през 1990 г.

Според доклад на ООНтой е организирал мрежа от над 50 авиотранспортни фирми. Според експерти незаконната търговия с диаманти е един от финансовите източници на търговията му.

Бут е разследван от няколко страни.

Американската администрация въведе ограничения за Бут още през 2006 година, след като предишната година бяха замразили негови активи.В комитета на ООН по разследванията и санкциите беше предаден и доклад за 30 фирми, свързани с бизнесмена и извършващи незаконна дейност.

Виктор Бут е собственик на редица автотранспорти фирми, базирани в различни части от Близкия изток, Африка и Източна Европа, включително и САЩ.

Той се счита за един от основните играчи във въздушния транспорт, като самолетите му са преобладаващо съветско производство. Именно транспортната му дейност позволява да доставя оръжие до различни части на света.

В доклад на ООН за военните конфликти преди година Виктор Бут бе обвинен в причастност за разпалване на военни конфликти в страни, където е въведено ембарго - Афганистан, Конго, Либерия, Руанда, Сиера Леоне и Судан.