Служители на ГДБОП и полицаи от ОДМВР-Пловдив прекратиха незаконно излъчване на телевизионни програми. Установен е кабелен оператор с изградена мрежа, който предлагал нелегално 29 телевизионни програми в осем пловдивски села.

Операцията за защита на авторското право е проведена от антимафиоти от отдел „Борба с организираната престъпност" - Пловдив, съвместно с колегите им от ОДМВР-Пловдив, служители на Дирекция "Авторско право и сродни права" към Министерството на културата и Комисията за регулиране на съобщенията.

Установен е кабелен оператор, който незаконно излъчвал и препредавал телевизионни програми без съгласието на правоносителите.
Мрежата на оператора е изградена на територията на селата Марково, Белащица, Първенец, Тополово, Брани поле, Брестовица, Конуш и Първенец.

В хода на действията е установено помещение в с. Марково, използвано от кабелния оператор като апаратна. Оттам е иззет дигитален приемо-предавател, чрез който се осъществявало нерегламентираното излъчване. В аналоговия пакет, предоставян от оператора, са открити и документирани двадесет и девет телевизионни програми.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл.172 а от НК.
С намесата на антимафиотите за пресичане на незаконното излъчване и препредаване е прекратено нанасянето на щети на българските телевизионни оператори.