Седмица след унищожаването на тонове незаконно внесена храна от Запада, което вбеси много руснаци, руските власти започнаха да изгарят и холандски цветя, съобщава Ройтерс.

Официални представители заявиха, че цветята от Холандия представляват риск, защото може да са заразени.

Критиците отбелязват, че „войната на цветята" бележи ново дъно в отношенията между Русия и Запада и по-конкретно отношението на Москва към холандското разследване на сваляния пътнически самолет в Източна Украйна през юли миналата година.

Каквато и да е причината, руските граждани, които вече се борят с безработицата и високата инфлация, могат да очакват по-високи цени на цветята през следващите седмици, тъй като търсенето ще се увеличи заради връщането на децата на училище, които традиционно подаряват цветя на учителите.

Докато руски телевизионни канали показваха работници да изгарят рози, Екатерина Салкова, главен санитар към Россельхознадзор, заяви, че тези наскоро събрани цветя от Холандия са заразени със западен калифорнийски трипс.

Властите сега обмислят забрана за внос на цветя от Холандия. 5% от холандските цветя се продават за Русия.

Трябва да проверяваме всяка доставка с цветя, поясни говорителят на Россельхознадзор Алексей Алексенко.

„Руснаците търсят всякаква причина, за да не пуснат нашите цветя. Знаем, че това е политически мотивирано", каза говорител на холандска компания за цветя.

„Никакви цветя няма да бъдат изпращани в Русия, докато ситуацията не се промени. Нашета червена линия е, че цветята са инспектирани на холандска земя, а не в Русия", добави представителят.

Русия твърди, че казусът с холандските цветя е свързан с това, че съдържат насекоми, които ЕС не признава като опасни.

Според експерти Русия зависи много от холандски внос.

За първата половина на 2015 година по официални данни Русия е внесла холандски цветя за 107 милиона евро, но парите скачат на черния пазар.

Анализатори смятат, че цените може да скочат с над 50%, ако бъде наложена забрана, въпреки че това може да облагодетелства Кения, Еквадор, Колумбия и Израел.

Миналата седмица руски телевизионни канали показаха унищожаване на огромни количества европейско сирене и месо от руски служители.