Eксперти от БАБХ представиха нагледно конкретните мерки, които се извършват в подкрепа на стопаните, чиито животни са засегнати от разпространението на болестта „син език", съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Демонстрацията е по инициатива на МЗХ и БАБХ и се състоя в село Сушица, Карловско, където екип на Агенцията показа нагледно методите, които се прилагат за противодействие на разпространението на болестта "син език" както и ефективни действия за справяне с последствията от нея.

Във фермата на братята Иван и Марин Ангелови от село Сушица, беше проведена нагледна дезинсекция с препарат.  Срещу комарите, които пренасят болестта, се третираха оборите, торищата и местата около поилките. Подобна дезинсекция е проведена във всичките стопанства, където е констатирано заболяването.

Д-р Радослав Карабаджаков, заместник-изпълнителен директор на БАБХ съобщи, че до момента от болестта "син език" са умрели над 3000 животни. Най-големите огнища на заразата са в областите Кърджали, Хасково, Сливен, Пловдив, Бургас и Ямбол.

Стопаните ще бъдат компенсирани по пазарни цени за всяко загубено от болестта животно, като се предвижда да им бъдат изплатени и компенсации за непреките загуби. "В момента тече процедура за диагностична апаратура, с която да се изследват кръвните проби от животните", каза още д-р Карабаджаков.

Той уточни още, че около пет милиона дози ваксини ще са необходими  за преодоляване на заразата. Отпускането им ще бъде договорено с Европейската комисия на среща на 3 септември, а самата ваксинация трябва да започне до края на същия месец след провеждането на процедура. Половината от средствата трябва да бъдат отпуснати от националния бюджет, а другата половина ще бъде поета от Европейската комисия, припомни той.

Ваксинацията през септември ще обхване здравите животни, а напролет ще бъде приложена на всички дребни и едри преживни животни.

По-рано пред БНТ изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов беше категоричен, че Агенцията като структура, застава зад исканията на животновъдите за финансови компенсации от ЕС във връзка със загубите, които понасят и ще настояват за такива.

„Това е състояние на криза и ние се стремим да управляваме тази криза тъй като това е нашата роля като агенция", каза още проф. Моллов. Няма възможност за превенция на тази болест, тя се разпространява от насекоми, които пък се разпространяват с вятъра. Такъв проблем сме имали и през 1999 година".