Служебното правителство е поискало оставки в ДКЕВР. Тази новина съобщи служебният енергиен министър Васил Щонов след редовното заседание на Министерския съвет.

Стана ясно, че правителството е поискало общо три оставки на членове на комисията до момента. Тази на председателя Боян Боев и на членовете на регулатора Еленко Божков и Лиляна  Младенова. На този етап мислим, че регулаторът не си изпълнява задълженията от гледна точка интереса на обществото, обяви Щонов.

Ако зависеше от мен, бих поискал още оставки, решенията и предложенията на тази комисия са неработещи на този етап, подчерта още министърът.

Тримата имат време до четвъртък да решат дали да си дадат сами оставките. Това допълни вицепремиерът Екатерина Захариева. Според нея за пръв път се случва самата Комисия да сочи председателя за грешно назначение, след като е бил на чело на БЕХ, а сега оглавява регулатора в сектора.

За Божков пък имало сигнал, че е бил собственик на ВЕЦ, което също е недопустимо, тъй като представлява конфликт на интереси. Финансовата дупка в енергетиката ще се трансформира в държавен дълг или ще фалира НЕК, или някое от частните дружества, това сочи прогнозата на Захариева. Обясняваше се, че намаляването на цената може да се понесе от сектора, а сега се иска рязко повишаване. Какво се промени за тези два месеца, поиска да знае тя.

Принципната ни позиция е, че в ДКЕВР трябва да влязат наистина експерти. Регулаторът се изказва политически, възмути се още вицепремиерът.

В енергетиката има хора, на които трябва да им бъде забранено следавищите 10 години да се връщат в този сектор. Опитваме се да ги заменим със специалисти, настоя пък енергийният министър. По негови данни дупката в енергетиката към 30 юни възлиза на  2,9 милиарда, като това са задълженията на НЕК. Прогнозата за следващия регулаторен период до юни догодина е тя да нарасне с още поне 900 милиона лева в най-добрия случай, смята Щонов.

Работило се е на парче, решенията не се приемат от бизнеса - това е обобщението на служебния министър за работата на предшественика му и на ДКЕВР през последната една година. Задълженията са толкова големи, че се спира плащането им. Решения, които не представляват баланс между интересите на всички участници, са неработещи, смята Щонов.

Припомняме, че тази сутрин Щонов съобщи, че е освободил от борда на директорите на БЕХ Илко Желязков. Като мотиви за това решение той изтъкна, че не си е вършил добре работата, подчертавайки огромните дългове на БЕХ.