Международният трибунал в Хага за военни престъпления в бивша Югославия потвърди присъдите на обвинените за клането в Сребреница. Решението е окончателно, след като осъдените през 2010 година обжалваха решението.

Магистратите потвърдиха решението си за вината 57-годишния Вуядин Попович и 75-годишния Любиша Беара, които са бивши офицери от армията на босненските сърби и по време на събитията са били под прякото командване на Ратко Младич.

Те бяха осъдени през 2010 г. на доживотен затвор по обвинения в геноцид и престъпления срещу човечеството заедно с петима други босненски сърби.

Делото за престъпления в бивша Югославия започна през 2006 г. и досега по него за престъпленията в Сребреница са били осъдени 20 души. Сред тях е и лидерът на босненските сърби Радован Караджич и неговият военен съюзник Радко Младич.

В продължение на три дни през юли 1995 г. в Сребреница загинаха 8000 мюсюлмани, мъже на възраст между 13 и 77 година. Клането в Сребреница се смята за най-кървавото събитие в Европа след Втората световна война.

Другите осъдени по делото са Драго Николич е с присъда от 35 години, Радивое Милетич - на 19 години, Винко Пандуревич - на 13 години.