Службите за сигурност в Белгия предприеха 6 хайки в района на Брюксел, съобщава АП, позовавайки се на представител на белгийската прокуратура.

Те са свързани с Билал Хадфи - един от атентаторите при атаките в Париж в петък вечерта. 20-годишният Хадфи е един от трима терористи, които се самовзривиха до „Стад дьо Франс".

Хадфи доскоро се е биел в Сирия. Бивш учител на атентатора заяви пред телевизия VRT, че той е бил „добър ученик, мотивиран и заинтересован от политиката от всеки друг".

„Той спря да слуша музика и започна да вярва, че жените трябва да бъдат покрити", добави учителят.

Знаехме, че Хадфи е пътувал до Сирия и че се е върнал, заяви по-рано говорител на правосъдното министерство на Белгия пред „Вашингтон пост", допълвайки, че телефонът в дома му в Моленбек е подслушван.

Оперативните действия в Брюксел да отделни от официалното разследване за атаките в Париж или издирването на Салах Абдеслам, обяви по-късно говорител на прокуратурата.

Ерик Ван Дер Сип заяви, че операциите са „планирани предварително".

От прокуратурата разкриха, че един човек е задържан.

Говорител на прокуратурата заяви, че действията на службите са приключили.

През последните дни белгийската полиция проведе мащабни операции в квартала Моленбек, а също така в други райони. При акциите се издирваше Салех Абдеслам, който все още е на свобода. Той е брат на Исмаил Абдеслам, който се взриви по време на атаките във френската столица.

Най-малко двама заподозрени за нападенията живеят в Моленбек, където пребивават много радикални елементи. 

По-рано белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че завърналите се от Сирия белгийски граждани ще бъдат арестувани. Той подчерта пред парламента на страната, че ще бъдат затворени и някои джамии в страната. От думите му стана ясно, че Белгия ще похарчи допълнителни 400 милиона евро за борба с ислямския екстремизъм. Премиерът добави, че парите ще бъдат използвани за укрепване на разузнавателните служби, следене на потенциални радикални елементи и борба с езика на омразата.