Миньорите от Бобов дол излизат днес в едночасов предупредителен протест - спиране работата за 1 час в подземните рудници, съобщиха от дружеството.

При нерешаване на създалата се ситуация, едночасовия протест ще прерасне в други граждански действия с непредвидими последствия, изтъкват от „Въгледобив Бобов дол" ЕООД в отворено писмо до институциите у нас.

Поводът за напрежението е полученото от компанията писмо от ръководството на ТЕЦ - Бобов дол за ограничаване доставките на енергийно гориво. Това се налагало вследствие наложеното ограничение от МОСВ (зам. министър Малинов) и ЕСО за спиране на работата на един от блоковете на ТЕЦ Бобов дол.

От въгледобива коментират, че намаленият добив от тяхна страна, като основен доставчик на енергийно гориво за ТЕЦ Бобов дол, създава големи технологични проблеми в подземните рудници, които са с непрекъснат производствен процес и всяко спиране се оказва пагубно за състоянието на машини, съоръжения, минни изработки и добивни фронтове, същото представлява и пряка заплаха за живота и здравето на работещите в тях (в разкритите галерии при спиране на 24 часовия на добив се създават предпоставки за пожари).

В подземната мина 24 часовия непрекъснат процес е задължителен за безопасността на работещите миньори, изтъкват от дружеството.

Подчертава се, че произвежданата от ТЕЦ Бобов дол електроенергия е в пъти по-евтина от тази в ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 (американските централи), както и от зелените енергии. Въпреки това от 1 юли 2014 г. ТЕЦ Бобов дол е изкаран от регулирания пазар и работи само за свободен пазар.

Към днешна дата, също така, НЕК продължава да дължи за произведената в първото полугодие енергия малко под  пет милиона лева. Това пряко се отразява на разплащанията от ТЕЦ към мините, поради което миньорите от дружеството не са получили заплата за месец юли 2014г., това води и до забавяне разплащанията на дружеството към нашите контрагенти и доставчици, и нарушава целия производствен процес, заявяват още от въгледобивната компания.

Посочва се още, че спирането на работата ще доведе до ликвидиране на подготвените полета в подземните рудници и създаване предпоставка за натрупване на газ метан, който е взривоопасен, възникване на ендогенни пожари.

Предупреждава се, че „Въгледобив Бобов дол" ЕООД и ТЕЦ Бобов дол са структурно определящи предприятия в Югозападна България. Ограничаването или ликвидирането на дейността им ще доведе до голямо социално напрежение и масова безработица в региона.