Инспектори от НАП Пловдив се включват от днес в масираните проверки по българското Черноморие, съобщава електронното издание Пловдив 24.

С четирима проверяващи ще подсили пловдивската териториална дирекция колегите си от Варна. Данъчните ще бъдат в екипи с представители на Инспекцията по труда и ще следят за спазването на данъчното и осигурителното законодателство - имат ли обектите регистрирани фискални устройства, отчитат ли се коректно приходите от продажби, осигуряват ли се изрядно работниците.

Действията са част от започналата кампания на Националната агенция за приходите за засилен контрол по време на активния летен туристически сезон. Една от целите на кампанията е пресичане на практиката работодатели да сключват предимно 4-часови договори с наетите лица, а в действителност служителите да имат поне два пъти по-дълъг работен ден. По този начин се ощетяват и бюджета, и самите сезонни работници, които не получават дължимите осигуровки за реално положения от тях труд.

За първите 5 месеца на годината инспекторите от НАП Пловдив имат вече 2 442 извършени проверки по данъчните и осигурителни разпоредби. Проверките са обхванали почти цяла Южна България и са открили 1 294 нарушения като нередовно осигуряване на наети служители и укриване на част от приходите в търговски обекти и развлекателни заведения. Наложените санкции са за 563 хиляди лева.