Не трябва да се забравят основите на българско-руската дружба.

Това каза кметът на Москва Юрий Лужков при откриването на изложбата "Русия и България в края на 19-и век" в Националния военноисторически музей.

Лужков е на посещение в България по покана на столичния кмет Бойко Борисов.

По думите на московския кмет, това е изложба, която показва не само борбата на българския народ с петвековното турско робство, но и това, което се е случило в България след края на Руско-турската освободителна война.

Изложбата показва следвоенния период и помощта, която е оказвана от руски граждани на българи, желаещи да получат образованието си в Русия, посочи Лужков.

Много се трогнах от експонатите, които показват помощта на нашите сънародници, желанието на българите да се образоват в Русия, допълни Лужков.

Директорът на Националния военноисторически музей Петко Йотов награди Юрий Лужков и придружаващата го делегация с възпоменателни знаци на музея.

Изложбата "Русия и България в края на 19-и век", показваща участието на московчани в националното възраждане, е подготвена от Главния архив на Москва. Тя е посветена на 130-ата годишнина от Освобождението на България и се организира в Дните на Москва в София. Изложбата ще продължи един месец.

Използвани са уникални документи, които се пазят във фондовете на московските архиви и илюстрират руско-българските отношения в обществено-политическия и културния живот през втората половина на 19-и век.

По-рано днес кметът на Москва Юрий Лужков присъства на откриването на кръглата маса "Икономическо сътрудничество Москва - България".

Действащите предприятия от малкия и средния бизнес в Москва са 215 хиляди, каза Лужков. Четиридесет процента от бюджета на Москва се формират от малкия и средния бизнес, допълни кметът на руската столица.

Бюджетът на Москва е един трилион рубли, което я нарежда на второ място след Токио по местни финанси. В московското правителство действа специален департамент за развитие на малкия и средния бизнес, с чиято помощ се предоставят терени за строителството на технопаркове.

Пропорциите на малкия и средния бизнес в Москва са по-големи от тези в други европейски държави. Малкият бизнес се нуждае от подкрепа, ако държавата и правителството на Москва очакват резултати от него.

Всеки бизнес в началото има нужда от правна помощ, продължи Лужков и затова в московските райони се създават центрове за подготовка на юридически кадри. В изграждащите се технопаркове за малкия и средния бизнес Московската община, инвестира в строителството на социални заведения и съоръжения за спорт.

По уговорка с фирмите, занимаващи се с рекламна дейност в московската столица, 15 процента от приходите й са насочени към реклама на предприятия и на социална реклама на малки предприятия и социална реклама на московското кметство.

Департаментът за малък и среден бизнес, който работи в московското правителство, участва и в изготвянето на проекти за този бизнес.

Пред присъстващите на кръглата маса заместник-кметът на Столичната община Минко Герджиков подчерта, че преди 10 г. стокообменът с Русия е бил в размер на 10 милиарда долара. Сега в момента той е само 10 милиона долара, допълни той.

Според него е възможно в рамките на няколко години стокообменът да се повиши и да достигне старите си нива като основа за това му предположения са няколко стратегически проекти, по които се работи в момента.

Малките и средни предприятия на територията на София са с 48 хиляди и в тях са заети общо 320 хиляди души. Те работят в сектора на услугите и търговията, каза Герджиков.
87 процента от продажбите в столицата се реализират от малки и средни предприятия.