„Когато за съжаление българското семейство до голяма степен вече не е домашна църква, когато българското училище е светско - бездуховно, когато българското общество е до голяма степен безразлично, не ни остава нищо друго освен да призоваваме Божията помощ и застъпничеството на Божията майка чрез трите й Чудотворни икони, пред които с душевен трепет и искрена молитва да кажем:
Пресвета Богородице, бди над децата ни! Всичкото си упование на тебе възлагаме, Майко Божия, запази българските деца и семейства под твоя покров."

Тези думи отправи Патриарх Максим, завършвайки патриаршеското и синодално послание за всенародния молебен пред чудотворните икони на Божията майка от Рилския, Бачковския и Троянския манастир за благодатна закрила на българските деца и семейства.

Припомняме, според новия семеен кодекс, човек който има сключен граждански брак може, без да има развод да се регистрира за фактическо съжителство с друго лице.

След като отслужи молебена, в словото си Патриарх Максим отново призова за въвеждане на вероучение в училище, а също и разкритикува проекта за нов Семеен кодекс.

По думите му, светоуправници от тоя век не пожелаха просвещението и спасението на нашите деца, те обикнаха повече мрака, отколкото светлината.

Не можем да се съгласим такъв закон, който превръща в сделка съюза на любовта 

Въпросът за въвеждането на вероучение в училище не е спорен, а е въпрос от национално значение и с еднозначен отговор, заяви Максим и цитира митрополит Климент Друмев:
Има ли православие, има България. Няма ли православие, няма България."

Българският патриарх подчерта, че православната ни църква следи с отческа загриженост и тревога развитието на нашето общество и посочи като причина за тази тревога нерадостната участ на българското семейство, по думите му - застрашено от появилия се наскоро проект за нов български Семеен кодекс.
Не можем да се съгласим такъв закон, който превръща в сделка съюза на любовта", категоричен е Патриарх Максим.

На тържествения молебен, отслужен от Патриарха пред храм-паметника „Св. Александър Невски" при посрещането на трите чудотворни икони дойдоха много хора, сред които и представители на правителството, парламента и други държавни и обществени институции, духовници.

В поклонението пред трите чудотворни икони участваха вицепремиерите Меглена Плугчиева, Даниел Вълчев, министрите Миглена Тачева, Петър Мутафчиев, Николай Василев и Емилия Масларова.

Малко след края на молебена, пред трите светини се образува огромна опашка от хора, желаещи да се поклонят пред иконите, стигаща до входа на БАН.

Идеята да повторното поклонение пред трите икони в София принадлежи на вестник „Стандарт", Дарик радио и БТВ, след като миналата година те напуснаха своите обители, за да може целия български народ да се помоли за спасението на сестрите ни в Либия.

По ирония на съдбата, трите чудотворни икони пристигнаха в София в деня на страшния инцидент с военните складове край Челопечене.