Правителството на Сирия въведе тотална забрана за провеждането на масови протестни акции. Министърът на вътрешните дела Мохамед Ибрахим аш-Шара чрез медиите се обърна към жителите на страната с призива да се въздържат от участие във всякакви маршове, демонстрации или събирания под каквито и да било лозунги.

Той предупреди, че ще бъде използвана цялата сила на закона, за да се осигури безопасността на хората и стабилността на страната.

Министърът  каза, че режимът на извънредно положение, който действа в страната от 1963 година насам, скоро ще бъде отменен. По думите му съответният закон вече е одобрен от правителството и предстои подписването му от президента на страната. Вътрешният министър подчерта, че политическото решение вече е взето, а подписът е само формалност.

Този закон забранява хората да изразяват недоволство от властта. Именно неговата отмяна представлява едно от основните искания на протестиращите с цел разширяване на правата си и подобрят условията си за живот. Законът предвижда сурови наказания за тези, които създадат опасност за стабилността и спокойствието на страната.

Изказването на вътрешния министър беше предшествано от събитията в град Хомс - третият по големина град в Сирия. Десетки жители излязоха на 18 април на мирна демонстрация с искане за демократизация на политическата система. Демонстрантите обаче бяха разпръснати с помощта на огнестрелно оръжие, десетки хора бяха убити и ранени.

Властите определиха този акт като „въоръжено въстание на банда ислямисти" и обявиха, че голяма част от загиналите и ранените са полицейски служители и военнослужещи.

Припомняме, Сирия беше обхваната от невиждани социални протести през последните няколко седмици. Демонстрантите, които искат реформи и по-ефективна борба с корупцията, дадоха десетки жертви в сблъсъците със силите за сигурност.

За разлика от другите арабски страни, обхванати от брожения, в Сирия начело на протестите застанаха сунитите. В много региони техните племена от години оспорват властта на алавитите от „Баас", които са представители на шиитска секта.

Башар Асад разпореди в края на март да бъде създаден Висш юридически комитет за отмяна на извънредното положение, което действа в страната от 1963 година. Той трябва да изготви в срок не по-късно от 25 април нова пакет от закони, които да гарантират безопасността на гражданите и защитата от тероризъм.