Меглена Кунева остро критикува премиера Борисов за поведението му в чешката столица Прага, където той бе на двудневно посещение.

Изявлението на Борисов, че пенсиите в Европа трябва да се намалят до нивото на тези на българските пенсионери,  тя определи като „изумително и обидно в петата година на членството ни в ЕС".

„От две години и половина гледаме фарса на това управление, но то вече се превръща в трагедия", коментира кандидатът за президент и допълни, че би искала да знае мнението на кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев по това изказване на премиера.

Кунева сравни изказването на Борисов с поговорката „Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле."

„Целта на членството ни в Европейския съюз беше нашият жизнен стандарт да се повиши, а не техният да се свали, не стоките в Европа да стават некачествени, а нашите да станат качествени, и не техните закони да са толкова неприложими, както в България, а нашите да се прилагат като техните", заяви пред журналисти в Сливен  тя.

Кунева изрази и възмущението си от двойния стандарт, който Борисов е демонстрирал в чешката столица спрямо политиката на енергоразпределителната компания „ЧЕЗ".

„В България критикуваш и ги заплашваш с национализация, а навън слагачески казваш, че проблемите са останали в миналото. Това не е сериозно", допълни Кунева.

На въпрос дали очаква манипулация на вота, Меглена Кунева посочи, че вече има сигнали за такива.

„Първо преглътнахме манипулациите, после купуването на гласове, после, че само партиен гръб може да осигури съществуването ни, а сега всички говорят за купуване на цели секции и подмяна на протоколите. Но ако сега се отчаяме, следващият път ще е по-лошо. Намираме се в повратна точка", допълни още тя.