Да се премахне най-тежкото наказание „доживотен затвор без право на замяна" от наказателната ни система, предлага вицепрезидентът Маргарита Попова.

Предлагаме да бъде премахнато като нехуманно и конкуриращо се със смъртното наказание, каза тя по време на Международна конференция, посветена на помилванията.

Попова каза още по отношение на най-тежкото наказание у нас, че то не дава шанс на човека и че както е аргументирано в наказателния кодекс, липсва перспектива.
Това ли е модерното хуманно общество, попита тя и категорично заяви, че доживотен затвор без замяна, няма място в наказателната система.

Най-важната крачка на едно хуманно общество към по-нататъшното му хуманизиране предстои и това е отмяна на доживотния затвор без замяна в българската наказателно-правна система, заяви Попова.

Тя подчерта, че тежките престъпления не бива да бъдат изпускани от поглед и че за тях трябва да бъдат намерени адекватни съответни пропорционални действия.
Попова каза още, че е възможна единна европейска наказателна практика.

По отношение на корупцията, трансграничните престъпления, възможно е да се структурира единна европейска прокуратура. Според Попова феноменът на кризата днес е заради неспазването на законите и корупционни действия, останали безнаказани по всички точки на света.

Тя каза, още че очаква по време на конференцията помилванията да бъдат поставени в контекста на съвременните наказателни политики.
На единна Европа й трябва единен подход и единен мониторинг по проблемите на корупцията, убедена е Попова.