Израел отхвърли намерението на Съвета по правата на човека към ООН  да започне свое собствено разследване на смъртоносната акция срещу хуманитарната флотилия за Газа, заявявайки, че комисията е предубедена.

"Тази група от експерти, не възнамерява да търси истината, а да удовлетвори недемократичните страни, които контролират Съвета по правата на човека, който разполага с автоматична антиизраелско мнозинство."

Това заяви пред Франс прес високопоставен израелски източник, пожелал анонимност.

Коментарът му идва два дни след ООН назначи комисия от експерти, които ще разследват дали операцията на израелските командоси, в която 9 турски активисти бяха убити, е в нарушение на международното право.

Въпреки че Израел все още официално не е отговорил на молбата на Съвета за сътрудничество, очаква се правителството да откаже.

Официалният отговор на Израел се очаква по-късно тази седмица.

В интервю за израелския вестник "HaYom",  висш служител от офиса на министър-председателя Бенямин Нетаняху заяви, че няма шанс Израел да сътрудничи на такова  „пристрастно" разследване.

Същевременно друго издание - Yediot Aharonot, съобщава, че Израел е склонен да се съгласи на сътрудничество с друга работна група - международен панел, предложен от Бан Ки Мун, който да включва и турски, и израелски представители.