Един политик с авторитет не е за задължително да бъде водач на листата, за да накара избирателите да гласуват.

Това заяви главният секретар на СДС Иван Сотиров по повод широката обществена дискусия относно кандидатурата на Иван Костов за лидер на ДСБ на предстоящите парламентарни избори и номинирането му за водач на листата на 23 многомандатен район в София.

Припомняме, това решение идва ден, след като софийската и варненската организации на СДС обявиха, че обединението минава през оттегляне на политици като Иван Костов.

В ефира на БиТиВи Иван Сотиров заяви, че Костов е политик с огромен авторитет.

„Ако той направи жеста да не бъде кандидат в общите листи, особено в Софийските, ще има много по-голям ресурс", коментира Сотиров.

Той обясни, че там очаква най-голяма избирателна подкрепа за дясноцентристко управление.
„В софийските избирателни райони очакваме много повече гласоподаватели - нека не ги подлагаме на този драматизъм", призова Сотиров.

Главният секретар на СДС беше категоричен, че ако цената Костов да се оттегли е самото негово оттегляне, той е готов на това веднага.

„След Костов се смяташе, че СДС е тяло, което е напуснато от духа. Той е човекът, който обиди всички. Може да не са останали много симпатизанти в структурите, но симпатизантите са почтени и достойни хора", смята Иван Сотиров.

„Изговориха се много неща, но ние сме демократи, християни, трябва да си простим тези неща. За да има прошка обаче, трябва да има от двете страни някакъв знак.
Костов носи една голяма политическа отговорност за своето управление. Ние с Атанас Атанасов (другият гост в студиото, б.р.) изповядваме едни ценности, една идеология.
Но не можем да подлагаме десните избиратели на това изпитание и да искаме от тях да преглъщат", аргументира се Сотиров.
„Не може да очакваме че избирателите ще направят компромис за Костов", смята още Сотиров.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов от своя страна изрази убеждение, че дясното обединение ще се случи. „То е необходимо за България, има ресурс и трябва да съберем всички гласове", смята Атанасов.

Той припомни резултатите на едно от последните социологически проучвания, в което най-подкрепяните политици са Бойко Борисов, Георги Първанов, Сергей Станишев, Ахмед Доган и на 5-то място Иван Костов.
Атанасов подчерта, че в първата десетка на класацията Костов е единственият десен политик. „Той носи със себе си свой собствен електорат", изтъкна Атанасов.

Атанасов посочи, че Иван Костов е десният политик с най-голямо доверие в обществото.
Ако той не участва в листите, има риск да се демотивира един сериозен сегмент от десните избиратели.

Атанасов бе категоричен, че подкрепата към ДСБ минава през подкрепата за Иван Костов.

Коментирайки евентуалните други коалиционни партньори, той припомни още, че БНД са взели решение да се работи за широка дясна коалиция.
„Говорим за коалиция между партиите, а не за някакви големи сливания. Ако бъде постигната тази ос, съвместно с общо съгласие ще решаваме кой ще влиза в тази коалиция", заяви Атанасов.

Сотиров обаче определи Лидия Шулева, Пламен Панайотов и Николай Свинаров като „бивши царедворци".

Той заяви категорично, че не приема да се води „сметкаджийски тип" подход, защото той не е принципен.
„Аз не приемам да се казва - първо да се разберем и след това да решим въпроса за БНД", каза Сотиров.

Между СДС и ДСБ има различия, но според Сотиров и Атанасов сините ще продължават да се стремят да помогнат на ГЕРБ да направят дясноцентристко правителство.