Ръководството на Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България заяви своята остро осъдителна и заклеймяваща позиция относно покушенията на „Ислямска държава" в Близкия Изток, съобщават в своя декларация от Мюфтийството.

Отнемането на невинни човешки животи, насилието, терора и всички форми на тяхната проява към цивилните и невинни граждани, са абсолютно неприемливи, дълбоко укорими и не се препокриват с принципите на ислямската религия, посочват от ръководството на Главно мюфтийство.

В декларацията се посочва още, че действията на групировката безпрецедентно погазва висшите достойнствата на исляма, и го принизява до средство за постигане на политически и властови ресурс.

Според Мюфтийството поведението на самопровъзгласилата се „Ислямска държава" е кардинално различно от повелите на религията.

Длъжни сме да заявим, че никъде в Свещения Коран или Сунната традиция на пратеника Мухаммед (а.с.) не се споменава за т.н. „Ислямска държава".
Това, което се изисква от мюсюлманите, (а и от всички хора) е, да управляват справедливо, без оглед на разликата между хората - било тя социална, религиозна, или етническа, пише още в декларацията на Мюфтийството.

Оттам припомнят, че според исляма държавният глава се избира, а не се самопровъзгласява.

Ние, представителите на висшето ръководство на Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България, заявяваме готовността си да работим усилено и всеотдайно за духовния и високо морален разцвет на духовните ценности и добруването на цялото българско общество, заявява в заключение ръководството на Главното мюфтийство.

Декларацията им е подкрепена от Националния съвет на религиозните общности в България.