Президентът Росен Плевнелиев ще направи днес обръщение към Народното събрание в 11 часа, а в 13 часа ще връчи мандат за съставяне на правителство на „Коалиция за България", втората по численост парламентарна група в 42-то Народно събрание, след като вчера НС гласува оставката на кабинета "Орешарски".

Припомняме, вчера бе връчен мандат на ГЕРБ, най-голямата парламентарна група, но очаквано председателят й Бойко Борисов го върна веднага.

Корнелия Нинова и Атанас Мерджанов от БСП дойдоха да уважат срещата с Росен Плевнелиев, но не коментираха дали БСП ще постъпи както ГЕРБ, а според Мерджанов действията на държавния глава са били прибързани и несериозни.

Датата на изборите е ясна - 5 октомври, потвърди президентът Росен Плевнелиев. На 6 август с указ на президента 42 НС ще бъде разпуснато и ще бъде назначено служебно правителство.

Плевнелиев е коментирал и 3 спешните задачи, които НС трябва да свърши до 6 август.

Необходима е актуализация на държавния бюджет и този на НЗОК, категоричен бе президентът. Той настоя тя да бъде направена така, че да е в полза на хората и общините.

Моля да се актуализира държавният бюджет, подчерта Плевнелиев. Да се направи обективен прочит на приходите, разходи, на дълга и на рисковете пред хазната, поиска още той.

НС трябва да разреши на служебния кабинет да сключва споразумения с финансови институции за вземане на заеми и за сключване на важни международни споразумение.

Третата задача, която иска Плевнелиев да свърши парламентът - да гарантира стабилност на БНБ.