Президентът на Русия Владимир Путин увери, че независимо от турболентностите в икономиката на Русия и Китай, крупните двустранни проекти ще бъдат реализирани.

„Ние виждаме всички трусове, които се случват в света, в нашите икономики, ние сме готови за това", заяви Путин по време на срещата си в председателя на Китайската народна република в Пекин.
Владимир Путин е сред официалните гости на парада по случай 70-годишнината от приключване на Втората световна война.

По думите на Путин, съвместно със Си Цзин Пин има пълна увереност, че ще „се движим постъпателно напред, към развиване на двустранните отношения и ще осъществяваме взаимните си планове".

Уроците от Втората световна война трябва да се помнят и заради това, за да се работи за намаляване на военните конфликти в целия свят, коментира повода на своето посещение в Пекин Путин. Според него не само настоящето, но и миналото, и начинът, по който се гледа на проблемите в историята, обединяват народите на Русия и Китай, които не трябва да забравят трагедията на Втората световна война.

"Да помним, ние сме длъжни за това, за да не допускаме никога в бъдещето повторение на историята на на ВСВ", допълва руският президент.

От своя страна председателят на Китай Си Цзи Пин заяви, че двете страни са длъжни заедно да се противопоставят на пренаписването на историята на Втората световна война.

"Настъпиха години, в които младите хора знаят все по-малко да историята на Втората световна война, други започнаха да забравят, а трети дори се опитват на преиначат, да пренапишат тази част от историята. В това отношение нашите възгледи (на Русия и Китай, бел.ред) напълно съвпадат", коментира Си Цзи Пин пред Владимир Путин.