Все още продължава да има риск за българската църква "Свети Стефан" в Истанбул, предупреди председателят на Българската православна църква в Турция Васил Лязе.

Основен риск на този етап представлява корозията, след като основите на "Свети Стефан" бяха подсилени и опасността църквата да се свлече към залива "Златния рог" е преодоляна, каза Лязе, цитиран от БНР. Васил Лязе е също и председател на УС на фондацията "Български православен храм "Свети Стефан" в Цариград".

Той уточни, че средства за реконструкцията на храма са набрани, в това число от дарителска кампания, от българското правителство и истанбулската община, но трябва да бъде подготвен архитектурен проект за реконструкция, който да получи одобрението на отговорната дирекция към турското министерство на туризма.

Същевременно проектът за ремонт на метоха е одобрен и се обмисля към него да бъдат пренасочени част от средствата за "Свети Стефан", посочи Лязе. Засега проблемът с връщането на останалите имоти на българската общност в Истанбул, сред които болницата, построена от Евлоги Георгиев, семинарията и старата екзархия, остава нерешен, заяви още Лязе.

Така наречените цариградски българи съставят общност от около 600-650 души. Много от тях се познават помежду си, тъй като живеят в един район и се срещат редовно на неделните служби в църквата или при други тържества. Докато ние сме тук, ще пазим това, което имаме, заяви Лязе.