Празник за цялата нация ще е денят, в който кажем „Сбогом, министър Дянков". Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов след срещата си със синдикатите. Поради ангажимент, той си тръгна по-рано.

Райчинов обясни, че вече е създаден организационен щаб за протестните действия, набелязват се мерки и действия за стачката. Общи протестни действия обсъждат лекари и синдикати, като дата все още не е определена.

Основната причина лекарите да протестират, по думите на д-р Цветан Райчинов, е неизпълнението на нито една точка от подписаното споразумение на БЛС с правителството. Нищо по-добро няма да има в здравеопазването, прогнозира Райчинов.

Според него няма гаранции, че здравната система ще работи, няма гаранции и за достъпно и качествено здравеопазване за гражданите.

По повод обещанието на финансовия министър Симеон Дянков, че няма да има трансфер на пари от НЗОК към Министерство на здравеопазването Райчинов заяви: „На министър Дянков за нищо не вярваме".

По думите на шефа на БЛС медиците вече протестират и приемат само спешните случаи. „Лекарите искат да работят нормално", изтъкна д-р Райчинов.

Протести ще има в сферата на здравеопазването, съобщи по-късно Евгени Душков от КТ „Подкрепа" след срещата на синдикатите и БЛС.

Протести ще има в цялата страна, не само в София. Синдикати и лекари дават едномесечен срок да правителството да изпълни техните искания.

Това път обаче няма да бъдат подписвани споразумения, уточни Евгени Душков.

Нашите искания са да се осигури в момента адекватно финансиране на системата на здравеопазването, да се заплатят в срок от един месец сумите, които НЗОК дължи по извършените дейности до месец юли, заяви от своя страна Димитър Ленков от БЛС.

Лекарите настояват също така да се заплатят в срок от един месец сумите, които министерството на здравеопазването дължи по извършените дейности.

БЛС също така иска да се съобщи в какви решения за определяне на делегирани бюджети и заплащане на лечебните заведения са участвали представители на министерството на здравеопазването, Надзорния съвет на НЗОК и какво е било тяхното становище.

Лекарите искат да се осигури адекватен бюджет за системата на здравеопазването за 2011 година.

Николай Ненков от КНСБ обясни, че засега синдикатите са доволни от днешните решения на кабинета за пенсионната реформа, но запазват готовност за протестни действия докато тези решения не станат факт.

Протести обмислят и от БДЖ и Брикел, но дали ще излязат хората от двете предприятия на протест, ще стане ясно в следващите дни.

От Брикел настояват да се даде шанс на предприятието да изпълни екоизискванията . От БДЖ пък искат да се спре със съкращенията в системата на железниците.