Взимайки я от училище видях, че горната й блуза е обърната наопъки. Докато я пипам, за да проверя, видях че няма сутиен. Аз я подготвям за училище и знам как съм я изпратила. Липсва обяснение как, кога и къде е свалено бельото. Това заяви в ефира на НоваТВ Радосвета Симеонова, майка на 13-годишната Ана-Мария, която вероятно е била насилвана в помощното училище, което посещава.

Около 10 дни по-късно тя започна да говори за "пипане" и за "чичко" и това се случи много внезапно, обясни майката и допълни, че и към днешна дата детето говори, че чичкото я пипа, и я моли да не му позволява. "Показва места, които са страшни и те не са само гърдите", алармира Радосвета Симеонова.

Тя каза за гърдите на 27 септември, което ме шокира, обясни още тя. На следващия ден, докато коментираме, че трябва да си вземе душ, да се съблече, за да влезе в банята, тя започна да крещи, че чичкото казва да свали гащите, да обуе гащите...тя крещи и казва: "Мамо, не давай! Чичкото каза "Свали гащите", боли, боли. Чичкото пипа дупето" и показа къде. Това е страшно. Не обвинявам никой, но търся отговор на време, в което това е било извършено, защото за да се случи, е била свалена горна блуза, потник и сутиен, разказа през сълзи Симеонова.

Но използва думата "учител", не коментира дете. Може и да не е преподавател, отбеляза още тя.

Пред bTV бащата Росен Симеонов пък съобщи, че "чичкото" е ударил детето му, след което го съблякъл. Той влезе в пререкания с експертите в телевизионното студио, като категорично отрече някога да е казвал, че детето му се "разголва". Според Социалния педагог Соня Милчева обаче детето има такава склонност. Експертите продължават да се съмняват дали детето е било облечено с въпросното бельо.

Милчева уточни още, че никога мъж не съпровожда децата до тоалетната.

Майката на Ана-Мария разказа, че тя е дете, което поема много информация и знае много неща, но не и от такъв характер. Освен това тя за пръв път не обръща внимание на неща, които до скоро й били приоритетни, като например да стои до дърво и да събира буболечки.

Преди дни я заведох в една градинка, за да се запознае с госпожа, която да й преподава рисуване. Тогава тя се вцепени и стоя 10 минути на едно място, след което започна да вика "Мамо, спаси ме!", продължи Радосвета Симеонова.

Отново ще повторя, че дъщеря ми няма навика да се разголва, категорична беше майката на Ана-Мария. По отношение на цветните предмети, за които говори зам.-министър Ваня Кастрева, ще кажа, че тя събира цветни предмети като всеки аутист, но те са топчета, кестени и други мънички неща, допълни тя.

Весела Огнянова - училищен психолог в 4-о помощно училище заяви, че на 23 септември е получена жалба от бащата, след което моментално е започнало вътрешно проучване. По думите й се знае движението на всеки преподавател и дете буквално по минути. На 19-ти бащата за първи път спомена, че тя си събува обувките и си вдига блузата, заяви Огнянова.

Психологът няма обяснение защо се е получило така с дрехите и бельото на момичето. Тя заяви, че не е видяла блузата, но била с нея до късния следобед и Ана-Мария спокойна, в обичайното си добро настроение. Тя по принцип е жизнена, уточни Огнянова.

Майката на момичето обаче категорично отхвърли твърдението, че детето й се разголва. Тя уточни, че думите на съпруга й били, че детето периодично си играе с дрехите.

Проверихме с кого се е срещала и всичко е предадено на полицията, продължи училищният психолог. Учителят разказа какво са правили, но категорично никога не си е позволявал или помислял да докосва никое дете, отсече тя. По време на смяната му до обяд Ана-Мария е била с изрядно облекло. Не е оставала без надзор, затова имам съмнения, но не искам да ги коментирам, допълни Весела Огнянова.

Според експертът от МОН Грета Ганчева има протоколи, че детето си събува обувките и си повдига дрехите. По данни на министерството на срещата между родителите и учителите на 23 септември не е поставен въпроса за насилие над момичето, а само този за дрехите й. След като семейство Симеонови обявяват за извършено насилие, започва и проверката на просветното министерство, обясни Ганчева.

В разговора се включи и Иван Пепелджийки, началник на 6-о РПУ в София. Той съобщи, че на 29 септември е заведена е преписка, по която реално се работи от 4 дни. "Но категорично искам да кажа, че не целим да потулим случая", увери Пепелджийски и добави, че се събират абсолютно всички факти и доказателства. Той обаче коментира, че на Ана-Мария не й е бил направен медицински преглед.

Майката на момичето е категорична, че случаят трябва да бъде разплетен докрай.