От Дискусионния клуб за социална местна политика (ДКСМП) ще депозират утре в ДАНС, прокуратурата и ОЛАФ материали за злоупотреби, извършени от кмета на столицата Бойко Борисов, заместник-кмета на общината по транспорта Велизар Стоилов и от ръководството на "Столичен автотранспорт" ЕАД.

Това съобщиха на пресконференция председателят на клуба Николай Белалов и секретарят на ДКСМП Борис Цветков, се казва в съобщаени, разпространено до медиите.

Сред материалите за злоупотреби е 39-минутен аудиозапис, на който се чуват гласовете на общински съветници, зам.-кмета Велизар Стоилов и транспортни предприемачи.

На срещата е бил определен оператор на автобусна линия 72.
От ДКМСП смятат, че този запис потвърждава практиката конкурсите за автобусни линии в София да бъдат предизвестени, като се обслужват интересите на заинтересовани фирми.

Според ДКСМП спечелилите конкурсите превозвачи за 15-те автобусни линии за 2007 година са финансирали миналогодишните предизборни кампании на ГЕРБ.

Белалов припомни натрупващите се проблеми в градския транспорт, транспортната инфраструктура, зелената система, детските градини и др.

Цветков заяви, че действията на кмета на София, негови съветници и администрацията задълбочават проблемите с концесионери, транспортни превозвачи, инфраструктура и др.

„Ние настояваме Бойко Борисов да се извини на всички столичани, които гласуваха за
„генерална промяна" на моделът Софиянски, а вместо това получиха моделът Борисов с „кадрите" на Софиянски.
За пореден път настояваме за уволнението на Велизар Стоилов, искаме отмяна на конкурса за 49 автобусни линии и разследване на всички конкурси, за които е
отговарял Велизар Стоилов",
заявяват от дискусионния клуб.

От там информират за насрочено дело в Административен съд - София на 7.11.2008
година срещу увеличението на 1 лев на цената на билета в София и другите промени на цени на билети и карти с мотив повишение на цената на горивата.