Бившият изпълнителен директор на общинското дружество "Трамкар" Христоско Вретенаров е присвоил 670 хиляди лева от касата на фирмата.

Това е доказала проверка на Софийската градска прокуратура, която вече е внесла делото в съда.

Срещу Вретенаров е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Става дума за тези пари, които са взети с общо 78 разписки и се е получила тази солидна сума, заяви Андрей Андреев от прокуратурата, цитиран от БТВ.

Разследването е показало, че Вретенаров често е взимал срещу подпис различни суми - от 400 до 25 000 лева. Има различни обосновки, но в голямата си част е обяснявал, че са за финансиране на проекти, за търговски дружества, обясни Андреев.

Вретенаров е направил пълни самопризнания и пред разследващите. Той си има своя теория обаче тя не беше доказана с доказателства, посочи прокурорът.

Според прокуратурата Вретенаров лично е използвал средствата, в най-голяма степен за различни видове залагания.

В малкото си медийни изяви обаче обвиняемият намекваше, че парите са отивали за хора, от които той е бил зависим. Единственото име, което спомена беше това на бивш шеф на общинско дружество "Столичен електротранспорт" - Йордан Василев.

Вретенаров заяви, че част от парите са отивали при Василев чрез фирма на жена му Симона. Срещу Василев също беше образувано дело за длъжностно присвояване.

Срещу Василев тече проверка, както и ревизия в „Електротранспор". За момента не могат да се изнесат данни дали има извършени престъпления", посочиха от прокуратурата.

Ако бившият шеф на "Трамкар" направи пълни самопризнания и пред съда, процесът може да мине по съкратената процедура и наказанието да е минимално.

Адвокатът на Вретенаров - Димитът Вълчев заяви, че все още е рано той и клиента му да говоря за делото. Това ще се случи, когато то бъде насрочено.