Винаги, когато сме били единни, сме успявали да се противопоставяме на външни нападения и трудности и сме излизали победители от най-трудни ситуации.

Така беше и преди две години, когато България стана член на ЕС. България днес е по-модерна и развита и с по-високо самочувствие от когато и да било, каза министър- председателят Сергей Станишев във Велико Търново по време на националните чествания по повод Деня на независимостта.

В словото си той предупреди, че в навечерието на втория век на българска независимост има още много работа, за да може и личната свобода, и стабилността на държавата и качеството на здравеопазване и образование да са по-високи - „Защото това е заветът на предците ни".

"Убеден съм, че сме народ, който може да се справи с новите предизвикателства, единни в спомена и гордостта от миналото, от нашето наследство, и единни в целите, които си представяме", заяви Станишев.

Няма българин, който днес да не почувства дълбоко вълнение от спомена за смелостта, любовта към свободата и чувството за чест на предшествениците ни, които преди 100 години пред целия свят заявиха волята на народа ни за свобода и независимост, каза Станишев.

През тези 100 години наша независимост светът претърпя драматични промени - мина през две световни войни, икономически кризи и възраждания, научни открития, които направиха човечеството много по-развито.

България, нашият народ, не стояха безмълвни пред развитието на света, налагаше ни се не само с умението на българската дипломация и развитието на икономиката, а и със силата на оръжието и армията да отстояваме тази наша независимост и успяхме, допълни министър - председателят.

По думите му българският народ е демонстрирал един от най-силните актове на колективна хуманност, когато по време на Втората световна война спасихме българските евреи, изпратихме двама космонавти в космоса, гласът на Валя Балканска лети към неизвестни галактики, Джон Атанасов - българинът, положи начало на компютърната революция. Хиляди български таланти отстояват славата и името на България пред света и справедливо се гордеем с тези постижения.

"Забележително е, че през тези 100 години нишката, която минава през всички събития на историята, е чувството за принадлежност към един народ, една съдба, към едно бъдеще на нашето хубаво отечество", каза още премиерът.