Извън екзактните юридически формулировки, които екипът ни е подготвил, днес ние питаме „има ли право Народното събрание да нарушава конституцията?". Това не е дребно заяждане, а възможност Конституционният съд да се върне там, където му е мястото.

С тези думи зам.-председателят на ДСБ Петър Москов заедно с трима свои колеги от Реформаторския блок внесоха при президента Росен Плевнелиев предложение да сезира отново КС по казуса „Делян Пеевски".

Мястото на КС е като фундамент на държавното устройство и той трябва да излезе от вменената му от задкулисието роля на поддръжник на мафиотската инфилтрация във всички държавни институции, категоричен бе Москов.
„Това е важен фундаментален въпрос за това, докъде мафията е овладяла държавата - дотук тя е овладяла и Конституционния съд", притеснен бе той и посочи, че с този акт реформаторите дават възможност на КС да поправи тази своя грешка, като отговори на „простия въпрос" има ли право НС да нарушава конституцията.

Отправяме предложение към президента да упражни конституционното си правомощие да поиска тълкувателно решение на Конституционния съд по следния въпрос: дали с момента на избор на Делян Пеевски за ръководител на институция, която се избира от Народното събрание се прекратяват неговите правомощия като депутат, обясни Атанас Славов - доктор по конституционно право и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок.
„Нашата позиция е, че това става с момента на избора му по силата на прякото действие на конституцията, тоест не е необходимо допълнително подаване на оставка и нейното гласуване", добави той.

Второто искане на реформаторите е за обявяване противоконституционност второто решение на парламента за отмяна на самия избор на Пеевски. „Считаме, че парламентът няма конституционното правомощие да отменя свои решения за избор. Това влиза в пряко противоречие с принципа за разделение на властите и правовата държава", настоя Славов.
„Очевидно не е", отвърна той на въпрос това означава ли, че в момента Делян Пеевски е избран председател на ДАНС.

Правото и реалността трябва да имат връзка помежду си, а в реалността на г-н Пеевски беше поверена националната сигурност чрез един „дивашки" акт на българския парламент, анализира социологът Цветозар Томов, който също е част от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Този акт е изправил на нокти десетки хиляди български граждани, които реално са прекратили мандата на Делян Пеевски.
„Всеки опит чрез юридически хватки да бъде възстановен г-н Пеевски в това Народно събрание в никакъв случай не кореспондират с морала, а следователно не бива да кореспондира и със законността, ако искаме да се смятаме за цивилизована страна", настоя Томов.

Точните юридически мотиви ще бъде изпратени и до медиите, след като бъдат внесени в деловодството на президента. „Твърдим, че са точни, ясни и разбираеми", настоя Москов. Експертите на реформаторите дават всички мотиви на президента да направи „последен опит" да възстанови справедливостта в страната, уточни д-р Ваньо Шарков от „Синьо единство".

Питанията са различни и не са по чл. 72, а по чл. 84. т.8 от Конституцията, като изрично реформаторите са се съгласили с практиката на съда, обясни Атанас Славов. Той не се е произнасял по въпросите, които те задават, настоя той.
Освен президента Росен Плевнелиев по същия въпрос са сезирани и абсолютно всички останали институции, които имат право да сезират КС, обеща Петър Москов.