Мащабни военни учения се провеждат до крайбрежието на Великобритания, но НАТО уверява, че те не са в отговор на засилените военни действия на Русия, съобщава СиЕнЕн.

Във водените от Великобритания учения, с кодовото име Joint Warrior, участват 13 хиляди войници от 14 държави, повече от 70 самолета и повече от 50 кораба и подводници.

НАТО обясни, че ученията са запланувани много преди да възникне напрежението с Русия.

Американската телевизия беше поканена да прекара един ден на корабите, които вземат участие в тренировките. Става въпрос за флагмана USS Vicksburg.

Командният офицер контраадмирал Брад Уилямсън заяви, че поведението на Русия е допълнителна мотивация за доброто провеждане на тези военни игри.

Всеки път когато има ситуация, свързана със сигурността, напомня ни, че това, което вършим тук не е просто игра, тъй като има реални последици върху способностите ни да гарантираме сигурността на членовете на Алианса, мисля, че това ни помага да се съсредоточим в това, което правим, изтъкна контраадмиралът.

Други от персонала на американския кораб казаха, че конкуренцията между различните държави, между корабите и подводници, е голям мотиватор.

Подробностите за тези военни учения са секретни. Иначе е известно, че военните игри са разделени на две части: изпълнение на специални задачи от кораби и групи и „свободна игра".

Русия прояви интерес и изпрати свои инспектори според Виенския документ за прозрачност. От НАТО уточниха, че те са останали няколко дни и не са видели нещо специално.