Частните и общински болници рамо до рамо с пациентски организации са против методиката за остойностяване и финансиране дейността на медицинската помощ.

На пресконференция медици и пациенти се обединиха против методиката на Министерството на здравеопазването, като я обявиха за допълнителен проблем в сектора.

В методиката шефът на Национално сдружение на частните болници д-р Явор Дренски видя заплаха към сигурността на пациентите, към качеството на лечение, към достъпа, който е тяхно изконно право - да избират къде и от кого да бъдат лекувани.

Дренски отчете и първи негативни резултати от методиката за остойностяване и финансиране дейността на медицинската помощ, като демонстрира данни от 4 столични болници, които сочат, че само за месец март 639 пациенти в тези лечебни заведения трябва да не получат помощ според броя на въведените от МЗ лимити.

Припомняме, методиката срещна критици още в първите дни от въвеждането си, като в немалко болници се оплакаха, че вече са с изчерпани лимити и пари, а някои пациенти сигнализираха, че ги връщат при опит да потърсят лечение.

Надзорният съвет на НЗОК се събра на заседание, на което прие да отпаднат лимитите за родилки, хемодиализа, както и за спешните случаи.

Според Дренски обаче тази промяна на методиката е била само на думи. Продължава да се върви по пътя на лимитиране, в лимитите остават и при детските заболявания. Покачва се недоволството на пациентите, методиката задълбочи проблемите и хаоса в здравеопазването, възмутен е медикът. Той припомни, че частните болници вече са дали методиката на съд.

Д-р Атанас Атанасов, заместник-председател на Сдружението на общинските болници и шеф на столична МБАЛ, обяви, че общинските болници ще се присъединят към внесената вече във Върховния административен съд жалба.

Ако няма корекция в методиката, до края на настоящата година общинските болници ще понесат финалния удар, който ще ги ликвидира напълно. Отчита се рязко влошаване на финансовото състояние на болниците, които са търговски дружества, медицинските служители пък няма да получат пълното си заплащане, макар да вършат същите обеми работа, притеснен е Атанасов.

Той не пропусна да отдели внимание и на проекта на Закона за здравно осигуряване, като се обяви против исканото от здравния министър Петър Москов разделяне на универсалния здравен пакет на основен и допълнителен. Това според нас е противоречие с Конституцията, с Договора за присъединяване към европейската общност. Ще дебалансира здравната система, убеден е медикът.