Един от най-богатите руснаци и водещи бизнесмени Владимир Евтушенков е под домашен арест за срок от 2 месеца по обвинения в пране на пари, предаде Ройтерс. Ръководената от него финансово-индустриалната групировка „Система" контролира ключови сектори от икономиката от добива на нефт до финансите и телекомуникациите.

По позната традиция Владимир Евтушенко е обвинен, че при приватизацията на „Башнефт" той е ощетил федералния бюджет и е използвал сделката за пране на пари.

Задържането на Евтушенков е първият арест на толкова богат предприемач от атаката срещу ЮКОС и Михаил Ходорковски преди 10 години. Самият Ходорковски смята, че всичко, което се случва, е заради Игор Сечин - директора на "Роснефт", който искал на всяка цена да се сдобие с „Башнефт".

Списание "Форбс" нарежда Евтушенков на 15 място сред руските богаташи със състояние от близо 7 млрд. долара. Законовият текст, по който са предявени обвиненията срещу милиардера, предвижда максимално наказание лишаване от свобода до 7 години и глоба до 1 млн. рубли.

Атаката срещу Евтушенков срина акциите на контролираните от олигарха компании, нанасяйки загуби от $2,2 млрд. за ден.