Църковните свещи поскъпват двойно, тъй като ще бъдат изработени по нова технология. От Светия Синод уточниха, че новите восъчни свещи, които ще са в два размера, ще се продават паралелно със старите, които са направени от парафин. Те ще бъдат двойно по-скъпи от парафинените свещи от същия размер.

Все още производството на новите восъчни свещи не е започнало, тъй като продължава подготовката му в свещоливницата в „Илиянци".

Според Светия Синод новите восъчни свещи са по-щадящи за стенописите и иконите в църквите, а пушекът от парафинените е вреден, както за изображенията в църквата, така и за здравето на свещениците и миряните.

Пред Дарик реставраторът доц. Евгений Николов от Великотърновския университет бе категоричен, че какъвто и вид свещи да се палят в храмовете, те ще увреждат стенописите, а единственият вариант за тяхното пълно запазване е свещниците да бъдат изнесени извън храмовете.

Ако искаме да си купим восъчна свещ, ще трябва да дадем 40 стотинки или един лев, като големината ще бъде еднаква с тази на парафинените съответно от 20 и от 50 стотинки.