Председателят на икономическата комисия в парламента Менда Стоянова не изключи възможността да се направи още една актуализация на бюджета.

В студиото на БиТиВи тя не посочи нито конкретна дата, нито конкретно намерение по този въпрос, като обясни, че все пак има готовност за това при една динамична външна икономическа среда.

По думите й действията на българското правителство по актуализация на бюджета в момента не са някакво изключение на фона на икономическата криза и много други правителства предприемат такива стъпки, а дори и по-драстични.

Като пример Стоянова даде повишаването на данъци и намаляване на заплати - нещо, което до този момент правителството на ГЕРБ не е направило.

Менда Стоянова обясни, че българската икономика е изключително зависима от европейската и световната, а тази среда е динамична.
Именно при една промяна, „при процеси, независими от България", може да се наложи втора актуализация, обясни тя, като подчерта, че икономически погледнато кризата действително е свършила.

Друг е въпросът, че в момента сме в една депресия", допълни обаче Стоянова.

Менда Стоянова се противопостави на обвиненията на Румен Овчаров, че правителството харчи от резерва (по думите му „опука резерва). Тя не отрече, че в последната година резервът е намалял, но припомни, че правителството на Сергей Станишев е „опукало" 4 милиарда.

Според нея това е напълно нормално - във време на икономическато криза резервът се стопява, а в момента не може да има и такива приходи в бюджета, по същата причина.

"Тогава (по време на предишното управление) големите приходи се дължаха на високо вътрешно потребление, но това беше балон, който се спука и беше ясно, че ще се спука", коментира Менда Стоянова.