талибаниПакистанските талибани предупредиха правителството, че ще накажат всеки опит да бъде освободен от затвора американец, обвинен в двойно убийство, предаде Ройтерс.

Реймънд Дейвис, служител на посолството, застреля двама мъже в Лахор, като, по думите му, те опитали да го ограбят. Арестът му доведе до дипломатически скандал между Исламабад и Вашингтон, тъй като американските представители твърдят, че Дейвис има имунитет, а пакистнските власти искат това да бъде изяснено от съда.

Освен това, автомобил на американското посолство, който трябвало да евакуира Реймънд Дейвис от местопрестъплението, катастрофира и уби още един човек. Властите в Пунджаб поискаха от дипломатическата мисия да им бъде предаден шофьора на колата.

От своя страна представители на американските власти ще представят документи удостоверяващи дипломатическия имунитет на Дейвис, а сенатор Джон Кери е на посещение в Пакистан с цел да освободи закъсалия си сънародник.

Ситуацията е сложна за Пакистан, тъй като страната е силно зависима от американската финансова помощ, която може да бъде загубена при по-нататъшен арест на Дейвис, а пускането му от затвора ще разяри ислямистите.

Говорителят на талибаните Азам Тарик заплаши, че ако затворникът бъде предаден на САЩ, екстремистите ще започнат масирани нападения срещу властите. „Ако пакистанските съдилища не могат да накажат Дейвис, нека го предадат на нас", заяви още той.

Представители на по-крайните ислямски партии също се възпротивиха срещу мащабната натиск на САЩ по случая, като заплашиха с мащабни протести. Случаят с Реймънд Дейвис разпали с нова сила омразата към запада в страната, като на много места бяха изгорени американски знамена.