ЕК ще представи специални светлинни фарове, които ще бъдат предназначени за използване през деня.

Специалните фарове ще могат да бъдат монтирани на всички видове моторни превозни средства и ще бъдат задължителни от 2011 г., съобщиха от ЕК.

Новото изобретение представлява специфични лампи, които автоматично ще се включват, когато моторът е запален.

Дневните фарове използват много малко електроенергия в сравнение с нормалните, но е доказано, че повишават видимостта на преводното средство, съобщи агенция "Синхуа".

„Използването на дневните фарове за коли, камиони и автобуси ги прави по-видими за другите участници в движението, а това повишава сигурността по време на пътуване," заяви вицепрезидентът на ЕК Гюнтер Ферхойген.

Това ще е едно положително средство, благодарение на което ще изпълним част от целите си - да редуцираме фаталните инциденти по пътищата на Европа. Фаровете ще бъдат по-ефективни, отколкото обикновената дневна светлина," обясни още Ферхойген.

Енергията, необходима за използването на специалните дневни фарове, е средно около 25-30% от енергията, нужна за работата на обикновените нощни светлини.

При използването на специалните дневни фарове консумацията на енергия спада до 10%, съобщават от ЕК.

Новите светлини ще бъдат представени на 7 февруари 2011 година на всички видове пътнически автомобили и микробуси. Дневните фарове за камиони и автобуси се очаква да излязат на пазара 18 месеца по-късно.