Самолет е бомбардирал в близост до града. Силните експлозии са били чути и в Бенгази.

Силите на либийския лидер Муамар Кадафи воюваха през нощта с опозицията в градовете Ал Магрун и Слук, намиращи се на около 50 км от Бенгази, предадоха "Ал Джазира" и РИА "Новости".

Според лоялистите, те са били предизвикани от бунтовниците, които първи открили огън.

По-рано бе съобщено, че либийската армия възнамерява да обкръжи най-големия град в източната част на страната Бенгази, но военни действия в самия град не се планират.

Сейф ал-Ислям, е посочил също, че разоръжаването на въстаниците, контролиращи Бенгази, ще бъде възложено на специални антитерористични подразделения.

Синът на Кадафи е заявил, че мирното население няма да бъде засегнато в хода на антитерористичната спецоперация, а дори ще му бъде оказана помощ за евакуация от метежния град.

В последните няколко дни правителствените войски провеждат мащабна операция в източната част на Либия, в резултат на което паднаха Рас ал-Ануф и Брега и силите на въстаниците се доближиха до втория по големина град Бенгази.

Либия обяви по-рано, че приема резолюцията на ООН с цел спиране на офанзивата на лоялните на Кадафи войски срещу бунтовническите групи.

По-рано страните от НАТО обявиха, че са готови да ударят до часове Либия, като се очаква първите удари да са от военновъздушните сили на САЩ, Великобритания, Франция и Канада. Това стана, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, разрешаваща извършването на въздушни удари срещу Либия с цел спиране на офанзивата на лоялните на Кадафи войски срещу бунтовническите групи, съобщи Си Ен Ен.

Припомняме, американският президент Барак Обама определи условия , за да бъде избегнато нанасянето на удари по Джамахирията.

Незабавно прекратяване на атаките срещу опозицията, изтегляне на правителствените сили от превзетите градове и допускане на хуманитарните работници в Либия, поиска държавният глава.

По думите на Обама, те не подлежат на преговори.

В интервю за CNN, американският посланик в ООН Сюзън Райс заяви, че с последните действия в Бенгази, Кадафи нарушава поетото обещание за спиране на военните действия и "ще си понесе последствията".

Днес в Париж ще се проведе среща по либийския въпрос, която ще реши ще има ли въздушни удари срещу Кадафи.

На нея ще присъстват генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, генералният секретар на Арабската лига Амр Муса, президентът на ЕС Херман ван Ромпой, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, френският президент Никола Саркози, премиерите на Великобритания и Канада Дейвид Камерън и Стивън Харпър, германският канцлер Ангела Меркел, американският държавен секретар Хилъри Клинтън,