"Отношението на ВСС към случая с Илиана Накова е категорично отрицателно. Деянието й е негативно."

Това заяви пред news.bg Стойко Стоев, член на Комисията за борба с корупцията и професионална етика.

"Накова не е член на администрацията на ВСС, а е експерт при нас", уточни той и добави, че въпреки това поведението й е възмутително.

"Това е неморално поведение. Затова правим и наша проверка на изнесените факти - по отношение на поведението й, отказала ли е проверка с дрегер и т.н.
Нагласата ни е, че подобно поведение не трябва да бъде толерирано, дори и ако трябва да бъде наказано с уволнение", каза Стоев.

По думите му, ако се окаже, че Накова се е опитвала да подкупи служителите на полицията, случаят ще излезе от правомощията на ВСС и ще премине към други инстанции, като прокуратурата ще трябва да се произнесе.
"Искаме морално-етични правила за съдебните служители. Това ще реши нещата", лаконичен беше Стойко Стоев.

"Вече разпоредих колегите да проверят кога се връща Накова от отпуск. Още щом се върне, ще разговарям с нея.
Но преди да я изслушам и да съгласувам случая с двете комисии - за корупцията и администрацията, няма да предприемам други мерки", обясни главният секретар на администрацията във ВСС - Славка Каменова.

"Не съм запозната добре със случая, защото съм в отпуск. Но съм категорична, че ако Накова се докаже, че е уронила престижа на съдебната власт - по Кодекса на труда, по който е назначена, ще я освободя", завърши Каменова.