САЩ не могат да чакат дълго, за да проработи руското предложение за сирийските химически оръжия. Това заяви Държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на изслушване в Комисията по отбрана на Конгреса, предадоха световни агенции.

Това, което направи Асад, пряко засяга сигурността на САЩ. Имаме огромен интерес в справянето с всички химически оръжия. Този конфликт заплашва Израел, Йордания и Турция, изтъкна дипломатът.

Париж: Русия се огъна пред западния натиск за Сирия

Още...

Обама не избра това. Ние не го избрахме. Асад и неговият режим направиха избора, каза Кери и допълни, че „бездействието гарантира да поднесе още по-лоши последствия".

Според него, ако САЩ не действат срещу Сирия, ще изпратят послание до Иран, че са слаби.

Кери обяви пред комисията, че президентът Обама не е помолил за обявяване на война, както и че няма да бъдат изпращани американски войници в Сирия.

Американският топ дипломат заяви още пред комисията, че дипломацията е приоритет на администрацията на Обама за разрешаване на сирийската криза, но дипломатическите усилия многократно са блокирани от руснаците.

31 страни до момента са се подписали за „твърд отговор" срещу Сирия, поясни Кери. Той смята, че дипломатическите усилия ще се увеличат, ако САЩ са обединят срещу Сирия.

Военният министър на САЩ Чък Хейгъл също е разпитван от комисията.

САЩ, Франция и Великобритания обсъждат резолюция за Сирия в ООН

Още...

Според него САЩ трябва да заплашват Сирия с военна акция, за да може дипломатическата опция да успее. Той отново подчерта, че военните действия ще бъдат „целенасочени, резултатни и ограничени".

По отношение на руското предложение, той каза: „Надяваме се, че това може да бъде реално разрешение на тази криза".

Хейгъл поясни, че не е безопасно за САЩ да не ударят, допълвайки, че „...Ако няма отговор...Асад ще го стори отново".

Няма перфектна операция и аз не мога да ви гарантирам нищо", каза той.

Междувременно източник за АП заяви, че Обама е съгласен да се обсъди руското предложение за химическите оръжия на Сирия в ООН.

Кери информира, че президентът Обама е говорил с френския си колега Франсоа Оланд и с британския премиер Дейвид Камерън и тримата са се съгласи да разучат международното предложение за химическо разоръжаване на Сирия.

Френската проекторезолюция за Сирия - неприемлива за Москва

Още...

Бях уведомен, че президентът на САЩ...е провел разговор с президента Оланд и премиера Камерън...и те са се съгласили да работят заедно с Русия и Китай за разкриване приложимостта на руското предложение и да поставят всички сирийски химически оръжия" под международен контрол, обясни Кери, допълвайки, че Сирия разполага с 1,000 тона различни химически агенти.

Те имат 1,000 метрични тона химически агенти...най-вероятно съхранявани в резервоари. Те също притежават муниции със зарин и други неща, които не могат да се съобщят тук, заяви Кери.

Той изтъкна, че оръжията са преместени, за да не попаднат в ръцете на опозицията.

Кери разясни, че така нареченото руско предложение се е появило по време на разговорите между Путин и Обама и неговите колеги на срещата на Г20.

Путин: Планът за Сирия може да работи само ако САЩ се откажат от удар

Още...

Това не е нещо, което излезе изведнъж", изтъкна той.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл стана първият лидер в Конгреса, който се обяви против военна акция срещу режима на Асад, докато сенаторите се опитват да приемат резолюция за такъв удар.