Русенската областна администрация предлага на неизползвания сега източен участък на ГКПП Дунав мост да бъде изградена обща българо-румънска зеленчукова борса. Това съобщи губернаторът Венцислав Калчев, цитиран от Радио Шумен.

Припомняме, през януари в дунавския град заместник-министърът на земеделието Явор Гечев съобщи, че тръгва инициативата по създаване на две съвместни борси на двата моста между България и Румъния, едната от наша, а другата от другата страна на Дунав. Планира се фермерите от двете съседни страни да могат да търгуват заедно селскостопанската си продукция.

Необходимо е борсите да заработят далеч преди края на програмния период. „До края на годината трябва да има идея къде точно да бъдат те и как ще се финансират. Вероятно това ще стане по програмите за трансгранично сътрудничество", подчерта Гечев.

Подходящо за изграждане на такава българо-румънска борса в Русе е огромното асфалтирано пространство и сгради на източната част от ГКПП Дунав мост, които никога не са били използвани. Вече тече процедура по предоставяне на терена на управление на областния управител на Русе.