Цялата налична в администрацията на Министерския съвет информация за обявена обществена поръчка с предмет: "Изработка и доставка на изборни книжа и материали за провеждане на изборите за народни представители през 2013 г., по обособени позиции, както следва: Позиция 1 - Изработка и доставка на бюлетини за гласуване; Позиция 2 - Изработка и доставка на изборни книжа и други печатни материали; Позиция 3 - Изработка и доставка на печати на секционните избирателни комисии и восъчни печати на районните избирателни комисии", е публикувана на интернет-страницата на Министерския съвет.

Това съобщи пресслужбата на кабинета във връзка със скандала от вчерашния ден за размисъл - акцията на ДАНС и Прокуратурата, които иззеха 350 000 незаконни бюлетини от костинбродската печатница "Мултипринт".

В допълнителните изисквания по техническата спецификация на пакета документи е посочено, че се поставят допълнителни изисквания към печатницата на бюлетини за осигуряване на строг контрол върху отпечатаните количества и манипулациите с технологичния отпадък.

Чистият тираж подлежи на строга отчетност, като количествата се заприходяват за всяка отделна бройка. Предаването на тиража на съответния получател /министерство/областна администрация/ става с приемо-предавателен протокол с означаване на точния брой бюлетини.

Не се допуска попадането на бюлетини в случайни лица. Технологичният брак /макулатура/ се съхранява в печатницата, при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключването на изборите.

Изпълнителят /печатницата на бюлетините/ носи отговорност за спазването на тези допълнителни изисквания, е записано още в документацията.

В офертата си фирмата-изпълнител заявява тиража на бюлетините, съгласно изискванията на Изборния кодекс и съответно броя на бюлетините по области.

Тя приема изискванията за строга отчетност на чистия тираж и на условията за съхранение на технологичния брак.