Сонали Дераниягала спечели наградата PEN/ Ackerley prize за 2014г. Тази награда се дава за литературна автобиография, написана от автор с британска националност от 1982 г. насам.

Дераниягала пише за загубата на родителите си, съпруга си и двамата си невръстни синове след вълната цунами, опустошили Шри Ланка през декември 2004 г.

„Удоволствието да получа тази невероятна награда ме кара да прозра, че наистина има красота в борбата" - казва Дераниягала, която бе наградена миналата вечер.

Преоткрих се като писателка, виждам друга моя идентичност в неспирното интригуващо пътуване на живота ми".

Питър Паркър, част от журито, заявява, че за да се напише книга за загубата на родители, съпруг и две деца в природно бедствие е нелека задача, но Дераниягала създава книга, написана отвъд ужасяващата й начална точка.

Книгата се казва „Вълна" (Wave), с подзаглавие „Мемоар за живота след вълната цунами" и отразява възстановяването на парчетата от изгубения живот на оцелелите след бедствието, както и почитта към загубилите живота си.

Авторката пише с носталгия за миговете преди вълната. Началото на книгата ни отвежда на плажа пред хотел по крайбрежието на Шри Ланка заедно със семейството на Дераниягала минути преди бедствието.

Според художествените критици творбата на Дераниягала е изпълнена със скръб.