Тютюнопроизводители блокираха за около 10 минути движението на международния път към Турция край Харманли, съобщи БНР.
Те настояха за незабавен старт на изкупната кампания и цени на килограм тютюн минимум 7 лева.

Припомняме, намерението си да блокират участъка те обявиха още миналата седмица.

Преди да спрат движението по Е-80 хората изпълниха двучасов мирен протест. На асфалта бяха разпилени и запалени бали тютюн. След това недоволните атакуваха кордона от полицаи и блокираха международния път към Турция.

Миналата година продадохме сортова група "Басми" на 7 лв. Съгласни ли сме тази година да подарим тютюна на цени от 5 лв.?, обяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

Като напълно справедливи определи исканията на протестиращите представителят на Земеделското министерство Георги Ралчев. Именно на него бе връчена декларация с основните искания за спешен старт на изкупната кампания и запазване на миналогодишните цени.

Как имат наглостта да обвиняват ГЕРБ за тютюна, пита Борисов във Фейсбук
Още...

Може да им помогнем със законови промени, можем да им помогнем с новите инструменти, които са заложени в европейската политика до 2020-а - неща, които ще предстоят да бъдат разработвани. Инструментите на практика, с които държавата може да оперира в този сектор, са финансови, заяви Ралчев.

В декларация до търговските фирми, които изкупуват продукцията, се подчертава, че дружествата са некоректни към производителите. Следват и искания към фирмите за спешен старт на изкупната кампания и запазване на миналогодишните цени.

Хората са категорични, че ако не се чуе гласът им и няма реакция за осъществяването на техните искания, ще бъде организиран национален протест.

ДПС ще внесе промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия за частично възстановяване на регулацията на задълженията на търговците, стана междувременно ясно от предоставен от пресцентъра на ДПС видеофайл с изявление на председателя на ДПС Лютви Местан след среща с представителите на тютюнопроизводителите.

Едно от предвидените изменения е отново да има регистър на фирмите, които изкупуват тютюна. Условие за влизане в този регистър ще бъде задължението на търговеца да започне кампанията по изкупуването на тютюна на 1 ноември и да я приключи най-късно на 31 януари.

Няма никаква идея възстановяването на този регистър да цели редуцирането на броя на търговците, дори обратното - ние сме силно заинтересовани да има повече изкупвателни фирми, защото това ще увеличи конкуренцията и оттам ще бъде защитен по-адекватно интересът на тютюнопроизводителите, коментира Местан и уточнява, че условията за влизането в регистъра са сведени до задължението за започване и завършване в срок на кампанията по изкупуване и да бъдат платени в срок дължимите суми на производителите.

Според него проблемите сега са плод на тотално грешната политика, наследена от ГЕРБ, тъй като ГЕРБ са премахнали всички законови гаранции за интереса на тютюнопроизводителите.