Група румънски и български граждани, работещи във Великобритания на отговорни постове в банки, в адвокатски кантори, в търговски и индустриални компании призовават правителството в Лондон да даде същите права на съгражданите им, каквито са били дадени на имигрантите от страните, приети преди две години в ЕС.

Това пише в днешното си издание британският Independent. Очаква се утре двете бивши социалистически страни да получат зелена светлина за присъединяване и от 1 януари да се включат към 25-членния съюз, продължава статията.

В същото време правителството в Лондон се готви да наложи строг контрол върху правото на работа за бъдещите имигранти от Румъния и България.

Джон Райд, министър на вътрешните работи обяви, че румънците и българите ще получат право на работа, само ако са добре образовани и квалифицирани.
Планират се точкови системи като част от мерки, които са много по-строги отколкото наложените през май 2004 г.

Освен министър Райд и представители на бизнес организации, както и политици от Лейбъристката партия споделят опасенията си, че новата вълна имигранти ще увеличи броят на безработните във Великобритания.

Статистиката показва, че през последната година са създадени 300 000 нови работни места, като в същото време 250 000 души са влезли в графата „безработни".

Ето защо в отворено писмо до Independent 45 изпълнителни директори на различни организации заявяват, че приветстват дебата за имиграцията, но са на мнение, че имигрантите от България и Румъния трябва да бъдат по-строго наблюдавани отколкото други чужденци. 

В същото време Independent съобщава, че българските власти са подели сериозна PR-кампания, с която се опитват да смекчат предполагаемия негативен ефект от разрастването на ЕС.

Те твърдят, че имиграционната вълна ще повлияе благоприятно на икономическия ръст на Острова. Миналата седмица пък българското посолство в Лондно публикува данни, според които броят на желаещите наши съграждани да имигрират в страни членки на ЕС, е намалял в сравнение с 2001 г с 7% до 3%.