Полицията разпръсна със сълзотворен газ събралите се на протест днес сутринта китайци в столицата Синцзян.

От три дни западната китайска провинция е разтърсвана от протести на етническа основа. Демонстрации има преди всичко в столицата Урумчи, където се сблъскаха първо със силите за сигурност представителите на уйгурите. Тази нощ протести на уйгурите имаше и в друг от големите градове в провинцията - Кашгар.

Днешната демонстрация обаче е контра -на улицата излязоха етнически китайци, които протестират срещу претенциите на уйгурите. Китайците обаче също са нападнали магазини и са направили опит да подпалят коли и сгради на мюсюлманските си съграждани.

При стълкновенията в неделя и вчера при масовите безредици в Урумчи загинаха най-малко 156 души, десетки бяха ранени.
Повече от 1400 души са задържани от полицията като заподозрени за организиране и участие в сблъсъците.

Според съобщенията на китайски медии, участниците в погромите са избивали хора по национален признак и повече от пострадалите са китайци.

По-рано тази сутрин имаше и още една демонстрация, която бе с искане да се освободят всички задържани.

Властите обвиняват за безредиците неправителствената организация „Световен конгрес на уйгурите" - организация, която представлява интересите на тази татарска етническа група в различни страни, където има техни представители.

Конгресът, според китайските власти, управлява от чужбина демонстрациите, целта на които е сепаратистка.

Има противоречие обаче между самите уйгури, тъй като първите ранени и пострадали по време на сблъсъците в китайската провинция Гуандун, се разграничават от протестиращите в Урумчи.

Анализатори отбелязват, че ситуацията в Синцзян и близка до ситуацията в Тибет, като могата да се правят редица сравнения, включително и в реакцията на властите.

В границите на Китай живеят 56 националности. 91.6% от населението е китайско. Останалите 9% са малцинства.
Уйгурите обаче са една от най-големите етнически малцинства в Китай. Уйгурите са мюсюлмани и живеят сравнително компактно в северозападните части на страната.